Schansspringen

Ook vrouwen straks welkom op schans in Garmisch-Partenkirchen

Marita Kramer de in Apeldoorn geboren en voor Oostenrijk uitkomende mondiale topper in het schansspringen Beeld EPA
Marita Kramer de in Apeldoorn geboren en voor Oostenrijk uitkomende mondiale topper in het schansspringenBeeld EPA
Fred Buddenberg

In hun strijd voor gelijkheid hebben de vrouwelijke schansspringers al een aantal successen geboekt. Zo hebben ze sinds 2011 een eigen WK-cyclus en drie jaar later maakten ze hun olympisch debuut in Sotsji. En dat ondanks de tegenwind die ze lange tijd hadden. Rond het millennium beweerde Gian Franco Kasper, de ex-president van de internationale skifederatie Fis, dat het skispringen voor vrouwen levensbedreigend was. De baarmoeder zou zomaar kunnen beschadigen bij de landing, dacht hij te weten.

Sindsdien hebben de vrouwen sprongen vooruit gemaakt, maar ze willen meer. Het is hun vurige wens om mee mogen doen aan de Vierschansentournee, de traditionele wedstrijd rond de jaarwisseling in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen. De organisatie voerde altijd logistieke en financiële argumenten aan om de vrouwen te weren. Bij de zeventigste editie van het evenement die donderdag eindigt in Bischofshofen, zijn de vrouwen opnieuw niet welkom.

Maar er gloort hoop, al hebben de vrouwen vaker te maken gehad met gebroken beloftes. De nieuwe voorzitter van de Vierschansentournee, Peter Kruijer, liet onlangs weten dat de vier schansdirecteuren bereid zijn hun schansen open te stellen voor vrouwen. Kruijer zei te hopen op een snelle doorbraak, en dat zou goed nieuws zijn voor Sara Marita Kramer, de in Apeldoorn geboren en voor Oostenrijk uitkomende mondiale topper. Op nieuwsjaardag werd ze derde bij een wedstrijd in het Sloveense Ljubno, maar op 1 januari 2023 hoopt ze eindelijk van de schans in Garmisch-Partenkirchen te mogen vliegen.

Lees ook:

Sara Marita Kramer, bekend van ‘Ik Vertrek’, gaat nu voor de wereldtitel schansspringen

Sara Marita Kramer werd in Nederland bekend door haar optreden in Ik Vertrek. De geboren Apeldoornse wil donderdag geschiedenis schrijven op het WK schansspringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden