Ik heb een droomRoger van Boxtel

NS-topman Roger van Boxtel: ‘Ik ben altijd nieuwsgierig naar de toekomst’

Beeld Jorgen Caris

In deze interviewrubriek vraagt de redactie van Trouw aan bekende én minder bekende mensen waar ze over dromen, overdag of ’s nachts. Vandaag: Roger van Boxtel.

“Ik ben een bevoorrecht en gelukkig mens, maar de enkele keer dat ik zorgelijk naar bed ga heb ik een yogatrucje om mentaal de spanning uit je lijf te duwen. Dat komt van pas in drukke tijden zoals nu met het coronavirus. Ik slaap kort maar goed, ook toen ik als interim president-directeur van de NS in 2015 een moeilijke start had. Ik was tijdelijk aangesteld om de problemen na het Fyra-debacle en een slepende affaire in Limburg op te lossen. Na drie maanden dacht ik weleens: ik ga weg. De vooruitzichten waren ongunstig. Een minister vroeg ‘Wat ga je bij de NS doen? Over vijf jaar bestaan treinen niet meer.’ Iedereen was vol van de elektrische auto. Maar nu is de trein het vervoersmiddel van het ene stadshart naar het andere en hebben we de hoogste klantwaardering ooit.

Avontuur trekt mij, misschien hangt dat samen met mijn sterrenbeeld Waterman. Mijn leukste eigenschap is, denk ik, dat ik altijd nieuwsgierig ben naar de toekomst. Destijds als minister had ik in mijn portefeuille grote-steden- en ict-beleid, het millennium: ik was altijd bezig met nieuwe dingen. Een druk baasje. Van Mierlo leerde me dat je af en toe reflectietijd moet nemen en je verwonderen. Hij en Els Borst hebben mij, naast mijn ouders, gevormd.

De leider als herder

Een paar maanden geleden ontwaakte ik uit een zeldzame droom waarin ik een heel indringend gesprek had met hen. We voerden vaak fundamentele discussies, over leven en dood, de rechtsstaat, over hoe je omgaat met elkaar. Ze betekenden veel voor me en konden af en toe naar je kijken zoals je zelf niet doet. Dat werkte enorm relativerend.

Ik mag dan de baas zijn van NS, maar ik ben ook de eerste om dat te relativeren. Mandela schetste ooit een mooi beeld van de leider als herder: je leidt de mensen voor je uit, ze mogen zelf hun koers bepalen, binnen grenzen. Ik bezoek de werkvloer en probeer met mijn naaste collega’s een sfeer van gelijkwaardigheid te creëren. Ieders mening doet ertoe, ook die van de reiziger. Ik word weleens boos aangesproken – wij zijn collectief bezit dus er is ook snel collectieve verontwaardiging, maar dat betekent dat we er echt toe doen voor mensen.

Er zijn ook hilarische voorvallen. Ik stapte eens in een bomvolle trein, iedereen stond naar zuurstof te happen. Een boomlange Amsterdammer zag mij en riep over de hoofden heen: Zo Van Boxtel, nog een hoop te doen hè?

2019 was een soort eindexamenjaar, van erop of eronder: we zouden beoordeeld worden op de doelen die we ons hadden gesteld. Anders dan velen dachten hebben we ze allemaal gehaald. Er is nieuw vertrouwen. Met die wetenschap is het lekker slapen, maar het blijft iedere dag keihard werken. Je vindt de NS zo goed als je laatste reis.”

Roger van Boxtel (1954) is, na een interim-periode, sinds 2016 president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Voordien was hij D66-politicus en bestuurder van diverse bedrijven en organisaties. 27 maart vertoont NPO 2 de teledoc ‘Missie NS’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden