Vrouwenfiguur, China, Zhejiang, circa 1323, steengoed, celadon. Beeld Collectie Nationaal Museum van Korea, Seoul

Wat we moeten zien in Leeuwarden

Na zes eeuwen op de zeebodem nu in Leeuwarden

Elke week kiest Trouw de blikvanger in een museum, die je als bezoeker niet mag missen. Vandaag: een Chinees beeldje van een vrouw uit 1323.

Het is of het gezicht van het vrouwenbeeldje net is geboetseerd en de rest net is geglazuurd. Alles behalve de handen en het gezicht van het twintig centimeter hoge beeldje zijn bedekt met een prachtige vaalgroene kleur, die celadon heet. Schijn bedriegt: het beeldje is bijna zes eeuwen oud. Het lag het grootste deel van zijn leven op de zeebodem, samen met nog tweeëntwintigduizend stukken keramiek, duizend voorwerpen van rood sandelhout en acht miljoen munten. 

In 1975 ontdekte een visser in de buurt van het eilandje Sinan, ten zuidwesten van Zuid-Korea, een paar antieke vazen in zijn net, negen jaar was een team archeologen bezig de schat uit het scheepswrak boven water te krijgen. En nu ligt het beeldje, samen met nog een paar andere voorwerpen uit het ‘Sinan-schip’ in museum Het Princessehof in Leeuwarden, bij de tentoonstelling ‘Gezonken Schatten. Geheimen van de Maritieme Zijderoute’. Er zijn vondsten uit zeven scheepswrakken te zien van schepen die allemaal in of naar Zuidoost-Azië voeren.

Zijderoute over land

Al in de negende eeuw waren er schepen die zo groot en betrouwbaar waren dat ze lange afstanden konden zeilen, vol handelswaar. Als alternatief voor de zijderoute over land ontstond een netwerk over zee, van China via India tot aan Irak. Soms verging een schip, en als de resten nu gevonden worden en zorgvuldig worden vastgelegd, is zo’n vondst van grote waarde voor onze kennis over die tijd. 

Vrouwenfiguur, China, Zhejiang, circa 1323, steengoed, celadon. Beeld Collectie National Museum of Korea, Seoul

Conservator Eline van den Berg legt uit: “Natuurlijk vervoerden die schepen niet alleen keramiek, aan boord waren allerlei goederen. Zijde, wierook, olie, katoen, etenswaar. Maar alleen keramiek overleeft zo’n lange tijd onder water. Bijzonder bij het Sinanwrak is dat er naast de goederen ook 360 latten zijn gevonden met aantekeningen over de lading – van wie de goederen kwamen, waar ze naartoe moesten, het jaar waarin de goederen geproduceerd waren. Dit schip voer in 1323 van de Chinese haven Ningbo naar Japan, het vrouwenbeeldje was bedoeld voor een van de vele tempels die men daar bouwde.”

De vrouw heeft een lotusblad in haar handen, het buisje dat op de bloem zit, was waarschijnlijk voor een kaars. De Sinan-schat is nu de trots van het Nationale Museum in Seoul, in Zuid-Korea. Bij hoge uitzondering reisde een kleine selectie nu naar Leeuwarden – deze keer per vliegtuig.

De tentoonstelling ‘Gezonken schatten’ is nog tot 28 juni 2020 te zien in het Princessehof in Leeuwarden. www.princessehof.nl

Elke week beschrijft Trouw een kunstwerk of museum dat u niet mag missen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden