null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Etalage Instagram#likeme

Moeten de likes op Instagram de prullenbak in? Echt wel

Reisschrijfster Iris Hannema zwerft deze zomer rond op Instagram en ziet hoe we onszelf exposeren. Deze week: #likeme.

Iris Hannema

Na diep te hebben nagedacht over de betekenis van #likeme (27 miljoen posts), durf ik tot de conclusie te komen dat de hashtag niet vatbaar is voor één, maar drie mogelijke interpretaties. Het zou een verkort advies kunnen zijn: (be) like me, wees iemand zoals ik, lijk op mij. Tweede optie: het kan slaan op de andere kant van de medaille, (don’t be) like me, doe het, haha, vooral níet zoals ik (zie ook #stupid, 5 miljoen posts over dommigheden, al richt de onlinemens zich vooral op stommiteiten van de ander).

null Beeld

Mijn vermoeden is dat de werkelijke betekenis van #likeme optie drie is: het is een gebod en klinkt als ‘vind me leuk en klik op like’. Onvervalst Instagramiaans, dunkt mij. En juist die megapopulaire like, het enige echte digitale schouderklopje, het pompende hart van sociale media ontworpen in de vorm van een hartje, staat onder druk.

Sinds Instagram, in handen van Facebook met inmiddels een miljard gebruikers, experimenteert met het uitschakelen van likes, huilen hardcore instagrammers en influencers (mensen die online alles promoten, als ze maar betaald krijgen) tranen met tuiten (#cry, vier miljoen selfies van snikkende mensen en hartenkreten die rechtsreeks uit een script van een Arabische tv-soap lijken geknipt: ‘helemaal alleen, hart van glas, scheur me in tranen uit elkaar’).

null Beeld
Beeld

Waarom de likes mogelijk de vuilnisbak in moeten? Om de ‘sociale druk’ rond de humeurbepalende likecultuur te verlagen (het is zoiets als een sigarettenfabrikant die besluit de nicotine uit zijn sigaretten te halen omdat het wel heel erg verslavend is).

null Beeld
Beeld

Of het nodig is? Echt wel. Er zijn veel te veel mensen die er doodongelukkig van worden als ze géén likes krijgen. En besef wel, met de dood van de like (áls het er echt van komt) zal, in het belang van de volksgezondheid, ook #likeme sneuvelen. Enfin, we zullen ze missen.

Fan van de serie Etalage Instagram? Vergeet dan niet om ons te liken op Instagram en ons luchtig op de schouder te kloppen.

Lees ook:

De eerdere afleveringen van Etalage Instagram

#catsofinstagram, #earlybirds, #cutecouple, #passengershaming en #hotelcarpet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden