Efteling Nest!  Beeld Efteling
Efteling Nest!Beeld Efteling

GoedemorgenEfteling

Marc de Hond bedacht een inclusief speelbos én sprookjesboek voor de Efteling

Van de glijbaan en het waterbed tot het vlonderpad: in speelbos Nest! zijn allerlei attracties rolstoeltoegankelijk. Tegelijk valt er volop te rennen, te klimmen en – voor wie overprikkeld raakt – te rusten. Want dit nieuwe bos, dat op 31 mei opent in de Efteling, is bedoeld voor álle kinderen, met en zonder beperking.

Het idee voor het inclusieve bos kwam van theatermaker Marc de Hond, die zelf rolstoelafhankelijk was en met zijn gezin de Efteling bezocht. Voordat hij in 2020 overleed aan de gevolgen van kanker schreef De Hond ook een bij het speelbos behorend sprookjesboek: De redders van Ruigrijk. Ruigrijk is het gebied in de Efteling (bekend van achtbanen als de Python en Baron 1898) waar Nest! zich in bevindt.

De redders van Ruigrijk gaat over een jongen in een rolstoel, Rutger, en zijn blinde buurmeisje Ella. Samen oefenen zij om ridder te worden, en moeten ze Ruigrijks bewoners beschermen tegen een draak genaamd Naga. Het verhaal verschijnt als prentenboek, voorleesboek, animatievideo op YouTube én als tactiel prentenboek met drukletters, braille en voelbare illustraties.

Het boek is verkrijgbaar vanaf 1 juni. Remona de Hond, Marcs weduwe, noemde het in februari de bekroning op zijn werk met de Efteling: “Vlak voor zijn overlijden heeft hij duidelijk laten weten dat dit een van zijn laatste wensen was. Ik ben erg trots en dankbaar dat de Efteling op deze manier zijn naam vereeuwigt.”

Lees ook:

Zelfs kinderen in een rolstoel kunnen springen in digitale Villa Pardoes

Bas (12) bedacht een virtuele versie van Villa Pardoes, vakantiehuis voor zieke kinderen. Zo kunnen ze elkaar blijven ontmoeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden