GoedemorgenSchaatsrecord

Kjeld Nuis als eerste schaatser ooit door de grens van 100 kilometer per uur

Kjeld Nuis in Heerenveen, na de laatste wedstrijd van het seizoen, afgelopen weekend. Beeld ANP
Kjeld Nuis in Heerenveen, na de laatste wedstrijd van het seizoen, afgelopen weekend.Beeld ANP

Kjeld Nuis schaatste met 103 kilometer per uur over een Noors meer. Het was een wereldsnelheidsrecord op schaatsen.

Kick Hommes

Schaatsen gaat om titels en records en Kjeld Nuis scherpte donderdag een bijzondere prestatie verder aan. Hij reed sneller dan ooit op schaatsen. Nuis haalde 103 kilometer per uur, bijna het dubbele van de snelheid die normaal gesproken in een snelle ronde in Thialf wordt gehaald.

Nuis, de olympisch kampioen op de 1500 meter, deed zijn recordpoging op het Savalen-meer in Noorwegen, waar hij door een aerodynamische ‘kooi’ uit de wind werd gehouden. De bocht om hoefde niet: het meer was lang genoeg om rechtdoor te rijden.

De 103 kilometer per uur is in vergelijking met andere sporten razendsnel. Wielrenners halen in afdalingen zelden de 100 kilometer per uur. Schansspringers vliegen ongeveer met Nuis’ snelheid van de schans. Usain Bolt liep bijna 44 kilometer per uur bij zijn wereldrecord over 100 meter.

Voor Nuis was het zoeken naar zijn techniek, want hij kwam, in eigen woorden, ‘zelfs los van het ijs’. En om op dunne ijzers zo hard te gaan, was een grote uitdaging. “Dit is het maximale wat op schaatsen mogelijk is”, hijgde hij na.

Nuis, na het schaatsseizoen nog steeds in topvorm, versloeg met het record zichzelf: vier jaar geleden had hij al 93 kilometer per uur gereden. Dit keer wilde hij sneller dan 100 kilometer per uur. Woensdag had hij ‘slechts’ 88 kilometer per uur gehaald. De tweede poging was dus wel succesvol.

Lees ook:

Nuis lift mee op het succes van Wüst: ‘Ze zei: dit kan jij ook’

Kjeld Nuis prolongeerde zijn olympische titel op de 1500 meter. Hij kreeg inspiratie van Ireen Wüst. Hij bezit nu een unieke statistiek: drie olympische races, drie keer goud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden