Een gast op de veiling maakt een foto van portret
Een gast op de veiling maakt een foto van portret "Homme et enfant" (links) van Pablo Picasso, in het Bellagio Hotel in Las Vegas.Beeld Getty Images

Kunstcollectie

Hotel in Las Vegas verkoopt werk van Picasso voor honderd miljoen dollar, om kunstcollectie diverser te maken

Judith Harmsen

Het Amerikaanse Bellagio Hotel in Las Vegas heeft zaterdag voor honderd miljoen dollar (ruim 85 miljoen euro) aan schilderijen en andere kunstwerken van de beroemde Spaanse kunstenaar Pablo Picasso verkocht, om zo ruimte te maken voor een meer diverse kunstcollectie.

Het bedrijf achter het hotel, MGM Resorts, wil meer werken van vrouwelijke kunstenaars, mensen van kleur, lhbti+’ers en kunstenaars met een beperking aanschaffen. De verkoop van de elf werken van Picasso moet de aankoop van daarvan mogelijk maken.

De verkoop vond plaats in het hotel zelf, dat bekend staat om de indrukwekkende kunstcollectie. De verkochte werken zijn er jarenlang tentoongesteld. Veilinghuis Sotheby’s organiseerde de veiling, twee dagen voor de 140ste geboortedag van Picasso.

Het schilderij Femme au Béret Rouge-Orange bracht het meeste geld op. Het is een portret van Picasso’s geliefde en muse, Marie-Thérèse Walter, uit 1938. Het werd verkocht voor 40,5 miljoen dollar.

Ook de portretten Homme et Enfant en Buste d’Homme brachten veel geld op. Het eerste 24,4 miljoen dollar, het tweede 9,5 miljoen. Het is niet bekend wie de werken heeft gekocht.

MGM Resorts heeft niet alle schilderijen van Picasso die het bedrijf bezit verkocht. In het restaurant van Hotel Bellagio, met de toepasselijke naam ‘Picasso’, zullen nog altijd twaalf werken van de beroemde kunstenaar te zien zijn. Van welke andere kunstenaars MGM Resorts nu graag werk zou willen kopen, is nog onbekend.

Lees ook:

Cancelcultuur? Onzin! Eindelijk richten musea en uitgevers zich eens op de samenleving

Gevestigde kunstenaars en schrijvers die gruwen van de braafheid van deze tijd, kunsthistoricus Joke de Wolf heeft geen medelijden met ze. Het is de hoogste tijd om werk te maken van diversiteit in de kunstwereld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden