null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Klassiek & ZoPeter van der Lint

Hoe de muziekwereld overrompelend en overdonderend kan zijn

Peter van der Lint

Soms heb je zulke goede voornemens, en dan blijkt de praktijk vaak weerbarstiger dan gedacht. Het was een week van goede wil, eentje van verrassende invallers, eentje van verrassende tegenvallers ook. Een treurige week met doden, van muzikale grootheden van wie je wist dat de dood niet veraf meer kon zijn, maar ook van totaal onverwacht heengaan. En het was een week waarin zelfs een nep-dode opdook. Laat ik met die goede voornemens beginnen.

Ik kreeg deze week – terecht – een mail van een trouwe lezer. Die verbaasde zich over het totaal ontbreken van enige verslaggeving in Trouw over het Gergjev Festival in Rotterdam. De ambities daarvoor waren wat mij betreft hoog geweest. Maar op de openingsavond op donderdag gooide een plots opkomende koorts roet in het eten. En toen ik mij zaterdag opmaakte om voor twee concerten naar Rotterdam af te reizen, inmiddels weer redelijk opgeknapt, was er druk interredactioneel overleg over een dode.

Onvoorziene omstandigheden

Vrijdagavond laat was de Hongaarse schrijver György Konrád overleden. Te laat om de zaterdagkrant nog te kunnen halen. Het overleg eindigde met de constatering dat de enige juiste plaats voor een waardige necrologie op de Cultuur & Media-pagina’s in de maandagkrant zou zijn. Daardoor moest het verslag over het Gergjev Festival sneuvelen.

Simone Lamsma, vorig jaar  met het New York Philharmonic. Beeld Bryan Thomas, Hollandse Hoogte
Simone Lamsma, vorig jaar met het New York Philharmonic.Beeld Bryan Thomas, Hollandse Hoogte

Heel jammer. Maar er waren dat weekend heel wat meer bijzondere muziekgebeurtenissen die de krant niet gehaald hebben. De jaarlijkse Opening Night van het Concertgebouworkest bijvoorbeeld. Daar hadden ze ook met onvoorziene omstandigheden te maken, omdat zowel de maestro (Franz Welser-Möst) als de soliste (Janine Jansen) hadden moeten afzeggen wegens blessures. Elim Chan bleek een waardige invalster en dirigeerde een kloeke Tsjaikovski-avond. Over twee weken is haar inauguratie-concert als chef-dirigent bij het Antwerp Symphony Orchestra. Prima keus lijkt me.

Aandoenlijke manier

In plaats van Janine kwam Simone Lamsma het vioolconcert van Tsjaikovski spelen en dat was een openbaring. We wisten natuurlijk al hoe goed Lamsma is, maar hier pakte ze iedereen in met een overrompelende uitvoering. Vooral in de grote cadens in het eerste deel toonde de violiste haar kracht. Voor mij hét hoogtepunt van de week. Ze sprak na afloop op een aandoenlijke manier het publiek toe, en speelde als toegift met vijf strijkers van het orkest het tweede deel van Tsjaikovski’s strijksextet ‘Souvenir de Florence’. Klasse.

Een dag later was de opening van het NTR ZaterdagMatinee-seizoen nogal een tegenvaller. Dirigent Stanislav Kochanovsky zette vooral in op luid, luider, luidst en hielp daarmee zowel Tsjaikovski’s als Rachmaninovs ‘Francesca da Rimini’ om zeep. Wel een interessant en origineel programma.

En dan treuriger zaken. Over de dood van pianist Daniel Wayenberg heeft de krant uitgebreid bericht. Even leek het erop dat zijn collega Paul Badura-Skoda (91) ook overleden was, maar dat bleek later niet zo te zijn. Het gaat weliswaar niet goed met hem, maar hij leeft nog wel. De totaal onverwachte dood van Jaco Huijpen (57) schokte de zangerswereld. De Nederlandse bas genoot aanzien onder collega’s en liefhebbers, behoorde tot de ‘school’ van Eva-Maria Westbroek en Frank van Aken. Huijpen kon een bloedmooi en overdonderend geluid maken. Zijn plotse dood is overdonderender.

Peter van der Lint schrijft iedere week met aanstekelijk enthousiasme over de wereld van de klassieke muziek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden