null Beeld

FramingHans de Bruijn

Hoe China het zaadje van twijfel plant in ons hoofd

Hans de Bruijn

China schendt op grove wijze de rechten van de Oeigoeren. Tijdens een topontmoeting in Alaska, maken de VS daar bezwaar tegen: wat China doet, is moreel fout. China reageert met frames die het land altijd weer opnieuw gebruikt. Welke?

1

“De VS kunnen niet tegen China spreken vanuit een machtspositie”, zegt een lid van de Chinese delegatie. Amerika framet de positie van de Oeigoeren als een moreel vraagstuk, China framet het als een machtsvraagstuk: de VS willen macht uitoefenen over China. Dit gaat niet om de Oeigoeren die worden bedreigd door de Chinese staat. Dit gaat om China dat wordt bedreigd door de machtswellust van de VS.

2

Dan volgt een moreel frame. Westerse opvattingen over democratie gelden niet wereldwijd, is het argument. Amerika zet de Oeigoeren in het frame van universele rechten, China in het frame van Westerse opvattingen. Er bestaan ook andere morele opvattingen over democratie, zegt China. De VS willen hun moraal opleggen aan anderen.

3

En er zijn voorbeelden van de Amerikaanse misstanden, zoals de bestorming van het Capitool. Het frame: Amerika verheft zich moreel, maar negeert de eigen misstanden.

Het risico van deze frames? Niet zozeer dat we ze voetstoots accepteren, maar wel dat we vinden dat er iets in zit, dat we gaan twijfelen over die scherpe kritiek op China, gaan denken dat er hier geen goed en fout is en misschien zelfs wat onverschillig worden over hoe China met minderheden omgaat.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden