Ufo's

Het Amerikaanse congres buigt zich voor het eerst in vijftig jaar over ufo's

Een door Amerikaanse marinepiloten in 2020 gemaakt beeld van een 'ongeïdentificeerd luchtverschijnsel'.   Beeld AFP
Een door Amerikaanse marinepiloten in 2020 gemaakt beeld van een 'ongeïdentificeerd luchtverschijnsel'.Beeld AFP

Ufo’s zijn terug van weggeweest. Dinsdag houdt een commissie van het Amerikaanse parlement voor het eerst in meer dan vijftig jaar een hoorzitting over deze ongeïdentificeerde vliegende objecten en over UAP’s, ongeïdentificeerde luchtverschijnselen.

Redactie Trouw

Onder meer Ronald Moultrie, hoofd inlichtingen van het Pentagon en zijn collega Scott Bray van de marine komen getuigen voor de commissie.

André Carson, voorzitter van de commissie voor terrorismebestrijding, contraspionage en wapenbeheersing, beklemtoont het belang van de hoorzitting. Onbekende vliegende objecten kunnen volgens hem een bedreiging vormen voor de staatsveiligheid en daarom is aandacht hiervoor ‘van groot belang voor het Amerikaanse publiek’.

Andere wereld niet uitsluiten

Waarnemingen van ufo’s kwamen veel voor in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, toen ruimtevaart iets nieuws was en de belangstelling ervoor groot. In de jaren daarna bleek het vaak te gaan om natuurlijke verschijnselen in de atmosfeer.

Maar ufo’s staan weer in de belangstelling. Het hoofd van de nationale inlichtingen in de VS kwam vorig jaar met een rapport waarin 144 meldingen voorkomen van onverklaarbare waarnemingen in het luchtruim uit de afgelopen jaren. In achttien gevallen ging het om vliegende objecten die ongebruikelijke vluchtpatronen laten zien en ‘geavanceerde technologie’ leken te demonstreren. Carson drong toen al aan op een hoorzitting, want volgens hem ‘kunnen we niet uitsluiten dat het gaat om iets uit een andere wereld’.

Lees ook:

Amerikaanse luchtmacht sluit dossier: er zijn nooit ufo’s in New Mexico geweest

De buitenaardse wezens die vijftig jaar geleden in de woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico door de autoriteiten werden verdonkeremaand waren helemaal niet van elders, maar gewone proefpoppen die waren gebruikt bij een experiment met hoogvliegende ballonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden