null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Taalwijziging

Herman Brusselmans: Kiplekker moet kipkreupel worden

Kiplekker moet uit de Van Dale. Of op z’n minst een andere betekenis krijgen in het bekendste woordenboek van Nederland. Lam en kreupel, miserabel en uitgeput zijn enkele suggesties van schrijver Herman Brusselmans. Hij is door Diervriendelijk Nederland en de Vlaamse zusterorganisatie Gaia gestrikt voor een campagne om de aandacht te vestigen op het ellendige, korte leven van jaarlijks ruim 24 miljoen leghennen, meer dan 625 miljoen vleeskuikens en 40 miljoen eendagshaantjes in de ‘vleesindustrie’.

De organisaties vragen de Taalunie het woord kiplekker te schrappen uit de woordenlijst. “Zich zo lekker voelen als een kreupele, miserabele en volgekakte vleeskip met doorgezakte kromme poten en een slecht hart. Zeg niet langer kiplekker maar kipkreupel!”, zegt Brusselmans in een radiospotje dat in Nederland en België is te horen.

Kiplekker betekent zich lichamelijk goed voelen of topfit zijn, maar aanvankelijk sloeg de betekenis op de lekkernij van het vlees, zegt Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale en columnist in Trouw. Een verandering van betekenis moet van het gebruik komen, legt hij uit. Een paar keer per jaar krijgt de redactie het verzoek een woord te veranderen of te schrappen, meestal omdat de betekenis gevoelig ligt. Zo geeft het woord ‘slet’ aanstoot, maar het staat nog steeds in het woordenboek, dat anderhalve eeuw taalgebruik beschrijft. Taal ontstaat op straat, in de krant of op internet, zegt Den Boon. Wil Brusselmans kiplekker een nieuwe betekenis geven, dan moet hij dat dus zelf doen.

Lees ook:

Onrust over de gewijzigde dierenwet: heeft een dier recht op geluk?

Wetenschappers zijn blij met de steun van het parlement voor een wijziging van de Wet dieren. Om leed te voorkomen, worden strengere eisen gesteld aan het houden van dieren.

Wakker Dier krijgt gelijk: kippen aan de poten optillen, mag niet

Kippen bij de poten optillen mag niet, ook niet bij het vangen voor transport. De Europese Transportverordening is daar duidelijk in, zo stelt de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden