Goedemorgen Sprinkhanen

Hard zoemend geluid? Misschien is het de grote spitskop

Fiets de komende dagen na zonsondergang een rondje langs ruige vegetatie. Let daarbij op een hard zoemend geluid. Stap af, neem het geluid op en probeer de bron te zien. U bent dan misschien getuige van een opmerkelijke gebeurtenis: de terugkeer van de grote spitskop in Nederland.

De grote spitskop is een sprinkhaan, de Ruspolia Nitidula, een felgroen beestje met aan de onderkant geel met paarse kaken. Normaal resideert het insect in Midden- en Zuid-Europa, op ruig begroeide, meestal vochtige plaatsen zoals slootkanten, rafelige weilanden en bosranden. Maar afgelopen week dook de grote spitskop op in een grasvlakte vlakbij het Leids Universitair Medisch Centrum.

Werknemers van het EIS Kenniscentrum Insecten liepen langs het stuk gras naar het station en hoorden een hard gezoem. Ze waren toevallig op de terugweg van een rondleiding in het verbouwde natuurhistorisch museum Naturalis dat vandaag weer open gaat. De insectenkenners hoorden minstens drie zingende mannetjes tussen de grassprieten. Drie stuks, dat duidt erop dat de grote spitskop een populatie aan het vestigen is in dit stadse stukje natuur.

Dat is bijzonder, meldt de site Nature Today. In Nederland is de grote spitskop slechts driemaal eerder gevonden: in 2014 in Utrecht, in 2015 in Vorden en in 2017 bij Sleeuwijk. De eerste twee waren losse zingende mannetjes, waarschijnlijk door vakantiegangers geïmporteerd. De vondst bij Sleeuwijk was een vrouwtje dat wellicht op eigen kracht Nederland had bereikt. De drie mannetjes in Leiden zijn volgens de insectenexperts de eerste concrete aanwijzing dat de soort zich in Nederland vestigt.

Het warme weer helpt daarbij. Om te kunnen vaststellen of de grote spitskop echt voet aan de grond krijgt in Nederland doet Nature Today daarom de oproep om de komende dagen de oren te spitsen en vondsten door te geven op waarneming.nl.

Lees ook:

Let eens op of u een kanjer van een sprinkhaan tegenkomt

Uit zijn kindertijd herinnert Koos Dijksterhuis zich graslandjes waar het ritselde van de sprinkhanen. Daarvoor moet je nu naar het buitenland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden