Een Poolse hulpverlener draagt in Medyka een Oekraïens jongetje naar de trein die hem verder Polen in zal brengen. Het jongetje heeft kanker en zal in een Pools ziekenhuis worden verpleegd omdat dit in Oekraïne niet meer mogelijk is.  Beeld Oksana Parafeniuk, The Washington Post
Een Poolse hulpverlener draagt in Medyka een Oekraïens jongetje naar de trein die hem verder Polen in zal brengen. Het jongetje heeft kanker en zal in een Pools ziekenhuis worden verpleegd omdat dit in Oekraïne niet meer mogelijk is.Beeld Oksana Parafeniuk, The Washington Post

GoedemorgenOekraïne

Haagse kunsthandel biedt Oekraïense oorlogsfotografen onderdak

Harmen van Dijk

Normaal gesproken hangen er 17de-eeuwse schilderijen in kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder in Den Haag. Maar die maken nu plaats voor de rauwe realiteit van de oorlog in Oekraïne.

Tijdens een benefietavond voor oorlogsslachtoffers, waar hij optrad als veilingmeester, werd Willem Jan Hoogsteder benaderd door de organisatoren van het fotofestival van Kiev. In eigen land kon het festival niet doorgaan, maar zou het in Den Haag wel kunnen? “Wij konden snel ruimte maken”, zegt Hoogsteder, bekend als expert bij het programma Tussen kunst en kitsch. “We hebben een verkooptentoonstelling geschrapt. We vinden het belangrijk om de aandacht vast te houden voor de oorlog.”

Natalia Dolinska, inwoonster van Kiev. Dit portret hangt in kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder in Den Haag als onderdeel van een speciale tentoonstelling.  Beeld Alexander Chekmenev
Natalia Dolinska, inwoonster van Kiev. Dit portret hangt in kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder in Den Haag als onderdeel van een speciale tentoonstelling.Beeld Alexander Chekmenev

In het statige pand aan de Lange Vijverberg hangt nu het werk van twee Oekraïense fotojournalisten, Alexander Chekmenev en Oksana Parafeniuk. Chekmenev werd door The New York Times gevraagd de burgers te fotograferen die in Kiev achterbleven toen de oorlog uitbrak. Hij maakte een serie bijna statige portretten, die later ook in The Washington Post werden afgedrukt. Hoogsteder ziet in de compositie overeenkomsten met de schilderkunst. “Rembrandt was niet zozeer geïnteresseerd in het uiterlijk van mensen, maar in het innerlijk, het karakter. Dat laat deze fotograaf ook zien.”

Parafeniuk fotografeerde Oekraïense kinderen met kanker die vluchten naar een kinderziekenhuis in Polen. Haar reportage stond in The Washington Post. “Zij heeft meer een verhalende stijl, zoals Jan Steen.”

Zondag opent burgemeester Jan van Zanen de tentoonstelling die tot 29 juni gratis te bezoeken is. “Chekmenev heeft een visum gekregen, hij is dienstplichtig, maar hij kan er morgen bij zijn. Parafeniuk krijgt een dezer dagen een baby, dus zij is er niet”, zegt Hoogsteder.”

Lees ook:

Bij Charkov trekken de artsen van deur tot deur nu de Russen weg zijn

In de regio rond Charkov dringt het Oekraïense leger de Russen terug. In de bevrijde dorpen blijft het gevaarlijk; de voornamelijk oudere achterblijvers behoeven dringend medische hulp.

Zo ziet een Rembrandt eruit door de lens van Anton Corbijn

Beroemde fotografen onder wie Anton Corbijn en Rineke Dijkstra mochten een eigen draai geven aan de oude meesters in het Mauritshuis. Resultaat: foto’s van een appende stiefdochter, verstrengelde lichamen en een geamputeerde hand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden