GoedemorgenPersoneelstekort

Gronings restaurant betaalt collegegeld van nieuw personeel

null Beeld ANP / Robin Utrecht
Beeld ANP / Robin Utrecht
Somajeh Ghaeminia

De start van het nieuwe studiejaar is in studentensteden ook een moment voor ondernemers om te hengelen naar nieuw personeel voor een bijbaan. Van gelikte wervingscampagnes, scooters en andere cadeaus tot een beloning voor collega’s die kandidaten aandragen voor vacatures: in de strijd om werknemers in een krappe arbeidsmarkt halen bedrijven alles uit de kast.

In Groningen bedacht restaurantmanager Peter Havinga tijdens de ‘Keiweek’ voor eerstejaars studenten een campagne die binnen vier dagen meer dan vijftig sollicitanten opleverde. De studenten die in een van de twee restaurants van de firma André Dokter werken, krijgen hun collegegeld door de baas uitbetaald. Het bedrag van 166,66 euro dat ze maandelijks bovenop hun salaris krijgen dekt na een jaar precies de rekening voor de studie.

Investering

Deze ‘studiebonus’ is een investering die volgens Havinga volledig geoorloofd is. “In plaats van het geld te besteden aan uitzendbureaus investeren we nu direct in ons personeel. Dat levert loyale en enthousiaste medewerkers op.”

Dat deze ludieke actie zoveel sollicitaties zou opleveren had Havinga niet durven hopen. “We hadden in eerste instantie vier vacatures. Daar hebben we gezien de belangstelling nu een functie aan toegevoegd. Zo creëren we ruimte voor onze medewerkers om een keer extra vrij te kunnen nemen. Secundaire arbeidsvoorwaarden als deze zijn in de huidige tijd extra belangrijk.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden