Fastfood
Frituurdampen rond het schoolplein moeten verdwijnen
Hamburgers, taco’s, gefrituurde kip, shoarma, pizzapunten, bagels, patat, donuts, ijs – de gemiddelde winkelstraat in de grote steden biedt een wildgroei aan fastfood. Het is wel even genoeg geweest met het aanbod aan ongezonde voeding, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen van volksgezondheid, welzijn en sport. Hij wil gemeenten gaan helpen om de rem erop te zetten.
Van Ooijen (ChristenUnie) broedt op juridische mogelijkheden om nieuwe fastfood-restaurants te weren. Zeker in de buurt van scholen moeten gemeenten makkelijker een vergunning kunnen weigeren, vindt hij. Het ministerie van VWS is bezig te onderzoeken of een verbod juridisch haalbaar is.
Haag van verleidingen
Scholieren moeten nu soms door een haag van verleidingen op weg van school naar huis of in de pauze, ziet de staatssecretaris. Eén op de zeven kinderen heeft ernstig overgewicht, in arme buurten zelfs één op de drie kinderen. “Dat zijn cijfers waarover we ons achter de oren moeten krabben”, aldus Van Ooijen. Tegelijk groeit het aantal fastfoodrestaurants. Wethouders van de grote steden en de gemeente Ede hebben het vorige kabinet al gevraagd om in actie te komen. Zij zijn bang dat winkels die leeg komen te staan door de coronacrisis ook weer opgevuld gaan worden met fastfood.
Met af en toe een snack is volgens de staatssecretaris niets mis. “Het patatje speciaal blijft gewoon”, verzekert hij. Maar scholieren kunnen door het overaanbod aan ongezond voedsel te weinig een bewuste keuze maken. “Kiezen uit drie keer fastfood noem ik geen keuzevrijheid.” Later dit jaar moet duidelijk worden of het verbod juridisch en politiek haalbaar is.
Lees ook:
CBS: Overgewicht, roken en drinken zijn nauwelijks afgenomen
Nog altijd heeft de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. Dat is evenveel als in 2018, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.