Tekeningen van de schrijver Franz Kafka, nu online te zien bij de Nationale Bibliotheek in Israël. Beeld AP
Tekeningen van de schrijver Franz Kafka, nu online te zien bij de Nationale Bibliotheek in Israël.Beeld AP

GoedemorgenIsraël

Franz Kafka is bijna een eeuw na zijn dood online

De handgeschreven brieven, notitieboekjes, manuscripten, ansichtkaarten, tekeningen en schetsen van Franz Kafka zijn nu online te bekijken. 93 jaar na zijn dood is een verzameling documenten van een van de grootste twintigste-eeuwse schrijvers ontsloten. De collectie is gedigitaliseerd en op het internet gezet door de Nationale Bibliotheek van Israël.

De schrijver van beroemde romans als Het Proces, Het kasteel en Amerika liet, toen hij in 1924 op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose stierf, zijn boedel na aan zijn vriend en schrijver Max Brod. Kafka sprak uitdrukkelijk de wens uit om al zijn werk en aantekeningen te verbranden.

Brod negeerde dit verzoek. Toen hij in 1939 voor de nazi’s vluchtte naar Israël, nam hij alle papieren mee. Bij zijn dood liet hij zijn Kafka-verzameling na aan de Israëlische bibliotheek. Zijn secretaresse Esther Hoffe negeerde het testament en hield de nalatenschap. Ze verkocht in 1988 zelfs het manuscript van Het Proces voor 2 miljoen dollar.

Na haar overlijden in 2007 spande de Nationale Bibliotheek met succes rechtszaken aan tegen de erven Hoffe. In haar verwaarloosde appartement werd een deel van de Kafka-collectie gevonden. Maar niet alles. Na een ware kafkaëske zoektocht van elf jaar in Zwitserse bankkluizen werden alle papieren twee jaar geleden teruggevonden.

Nu zijn ze te zien en te lezen. Tekeningen van zijn moeder, een zelfportret, honderden brieven aan zijn vader en verloofde Felice Bauer, reisverslagen naar Zwitserland, drie versies van een kortverhaal en taaloefeningen in het Hebreeuws.

Lees ook:

Ontworteld en dolend. De moderne mens volgens Franz Kafka.

Het werk van Franz Kafka (1883-1924) is op een zeldzame manier spreekwoordelijk geworden. Ook als je het niet gelezen hebt voel je er iets bij, vanwege de aan zijn werk ontleende bijvoeglijke naamwoorden ‘kafkaësk’ en ‘kafkaiaans’ die iets als sinister, onheilspellend, nachtmerrieachtig betekenen.

Bekijk:

Online zijn de Kafka documenten hier te bekijken bij de Nationale Bibliotheek van Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden