Snorfietsen

Er dreigt een helmenchaos op de Nederlandse wegen

Elektrische scooters in een Rotterdamse winkel. Beeld ANP
Elektrische scooters in een Rotterdamse winkel.Beeld ANP
Christoph Schmidt

Heel politiek Den Haag is met vakantie. Héél politiek Den Haag? Nee, minister Rob Jetten (klimaat en energie) was dinsdag nog druk in Brussel. Ook een aantal Tweede Kamerleden werkt ‘gewoon’ door, ook al zijn er geen debatten. GroenLinks-parlementariër Suzanne Kröger klom deze week in de pen voor Kamervragen over de helmplicht voor scooters en snorfietsen (blauw kentekenplaatje, max. 25 km/u).

Die wordt op 1 januari ingevoerd, na jarenlang geduw en getrek. Oud-minister van infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen verzette zich tegen die helmplicht, tegen de wens van een Kamermeerderheid in. Kröger was toen al een van de drijvende krachten. ‘Luister naar de oproep van de artsen!’, tweette ze in oktober 2020. Die artsen zien veel hoofdletsel-ellende bij snorfietsers.

De helmplicht komt er dus nu. Discussie gesloten? Nee. Krögers Kamervragen aan de ministers Harbers (infrastructuur) en Yesilgöz-Zegerius (justitie) gaan over het soort helm dat die snorfietsers moeten dragen. Een zogeheten speed-pedelec-helm zal volstaan. Dat is een licht soort fietshelm dat de oren vrij laat.

E-bikers blijven blootshoofds

Kröger wijst op het advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) om alleen de veel zwaardere motorhelm toe te staan. Bovendien dreigt het straks een nog grotere chaos te worden op ’s lands wegen en fietspaden, ook voor de handhavers. Bromfietsers moeten een zware helm dragen. Snorfietsers dus zo’n speed-pedelec-geval. E-bikers, die qua snel- en roekeloosheid vaak weinig voor die andere tweewielers onderdoen, helemaal niets. Om over elektrische steppers nog maar te zwijgen.

Bijkomende vrees is dat bromfietsers overstappen op die comfortabele helm van de snorfietsers, want wie krijg je bij de politie zo gek om dat allemaal te gaan controleren?

In de meeste andere EU-landen moeten snorfietsers een serieuze helm dragen. In oktober vorig jaar boden artsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen de Tweede Kamer een petitie aan met een pleidooi voor een bromfietshelmplicht voor snorfietsers.

Lees ook:
Aan iedereen die het wil horen: een helm op de scooter of e-bike moet verplicht worden

Fietsende pastoor Hub Schnackers doet voortaan altijd zijn helm op, nadat hij een keer is gevallen. Hij is voor invoering van de helmplicht voor fietsers. Er is toch ook een strenge Arbowet?

Helm in Italië verplicht

Al vanaf 2000 zijn berijders van bromfietsen en scooters in Italië wettelijk verplicht tot het dragen van een helm.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden