null Beeld ANP
Beeld ANP

Personeelstekort

Een lichtpuntje in de kinderopvang: werknemers maken meer uren

Joost van Egmond

Het leidt tot grote stress in heel wat huishoudens: kan het kind nog wel op de kinderopvang terecht? Door een schreeuwend personeelstekort moeten heel wat locaties nee verkopen, of zelfs bestaande afspraken met ouders opzeggen. Dat probleem is onverminderd groot, maar er is ook goed nieuws: werknemers in de sector zijn meer uren gaan maken.

Contracten uitbreiden is voor werkgevers vaak de kortste klap, zeker in een sector waar veel mensen maar een paar uur per dag maken. Dat hebben bedrijven dan ook massaal geprobeerd. Meer dan 80 procent van de kinderopvangorganisaties heeft personeel gevraagd om meer uren te maken, blijkt uit de periodieke meting van koepelorganisatie Kinderopvang werkt.

Wat ook helpt, is een tijdelijke versoepeling van de kwalificatie-eisen. In plaats van een derde, mag voorlopig de helft van de werknemers bestaan uit mensen in opleiding, zoals studenten of stagiairs. De peiling wijst uit dat dit ook daadwerkelijk gebeurt; meer mensen uit die groepen zijn aan de slag gegaan.

Het slechte nieuws is dat de vraag naar kinderopvang dermate hard stijgt dat deze successen waarschijnlijk, in de woorden van Emmeline Bijlsma van de werkgeversorganisatie in de branche, een druppel op een gloeiende plaat zullen blijken. Een echte oplossing vraagt rigoureuzere maatregelen.

Lees ook:

Nu de kinderopvang geen plek heeft, regelen deze ouders het zelf. ‘Mijn carrière wordt me ontnomen als er geen opvang voor kinderen is’

Nu er door capaciteitsgebrek is gesneden in de groepen, regelt het Brabantse Riethoven de buitenschoolse opvang zelf. ‘De kinderen vinden het fantastisch.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden