GoedemorgenPreekbevoegdheid

Een eeuw vrouwenemancipatie met een rood-wit-blauw lintje

Ds. Haumersen, de eerste vrouwelijke lutherse predikant Beeld Coll. Luther Museum Amsterdam
Ds. Haumersen, de eerste vrouwelijke lutherse predikantBeeld Coll. Luther Museum Amsterdam
Lodewijk Dros

Komt een vrouw bij de synode. Het is precies honderd jaar geleden. Laurence Dufour vraagt het landelijke bestuur van de lutherse kerk: mag ik dominee worden? Niet zo’n gekke vraag, want bij doopsgezinden en remonstranten mocht het al, een vrouw op de kansel, vertelt professor Sabine Hiebsch, die de archieven doorkroop voor de expositie ‘Lutherse vrouwen op de kansel (1922-2022)’ in het Amsterdamse Luther Museum.

Dufour studeert in 1922 theologie, heeft een preekbevoegdheid en krijgt goed bericht van de synode: het mag.

Daar schrikken sommige lutheranen enorm van, maar na wat protest kan de eerste vrouw predikant worden – niet Dufour trouwens, maar een oudere vrouwelijke collega.

Tussen de seksen is tot in de jaren vijftig wel één beslissend verschil: je mag als mannelijke dominee gehuwd zijn, vrouwen dienden het ambt ongehuwd te vervullen. Hiebsch: “Vrouwelijke ambtenaren werden toen een dag na hun trouwerij ontslagen.” In 1955 sneuvelde die wet. Twee jaar later mochten lutherse vrouwen getrouwd dominee zijn, al duurde het even voor ze het ook werden.

De expositie ‘Lutherse vrouwen op de kansel’ toont een eeuw vrouwenemancipatie met een rood-wit-blauw lintje. Want van alle lutherse kerken in de hele wereld was die in Nederland toch maar mooi de eerste die voor de vrouw de kansel opende.

Lees ook:

De katholieke kerk weet van geen wijken: vrouwen mogen geen priester worden. In enkele protestantse kerken ruziën ze tot op de huidige dag over de vraag of een vrouw wel dezelfde rol mag vervullen als de man. De christelijke gereformeerden zijn het zó oneens dat een scheuring dreigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden