Consumentengedrag

Een duurzame tv? Daarvoor kijkt de klant vooral naar de fabrikant

Inzameling van oude televisies  Beeld Hollandse Hoogte / Roger Dohmen
Inzameling van oude televisiesBeeld Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

Een nieuwe tv nodig? Ruim twee derde van de Nederlandse consumenten zegt milieuaspecten belangrijk te vinden bij een aankoop.

Ingrid Weel

Daarbij letten ze vooral op het energieverbruik van het beeldscherm. Driekwart van de duizend ondervraagden door onderzoekers van TP Vision wil weten hoeveel stroom de tv slurpt als hij aanstaat.

Daarna volgt grote interesse voor de ZeroWatt switch, die ervoor zorgt dat de televisie in de uitstand geen energie verbruikt. Ook zegt een meerderheid van de consumenten te letten op het gebruik van duurzame plastics en andere milieuvriendelijke materialen in het product. Zijn we er dan? Nee hoor, de koper wil ook weten of de tv goed recyclebaar is, en wat er gebeurt met de oude tv als die ingeleverd wordt.

En er zijn nogal wat tv's in Nederland. Bijna 60 procent heeft twee of meer toestellen in huis en maar 2 procent heeft er geen. Dus dit zijn onderzoeksuitslagen waar het milieu vrolijk van kan worden. Totdat de vraag kwam hoeveel dit mag kosten. Want als het gaat om de prijs, dan is nog maar een derde van de mensen bereid om meer te betalen voor een milieuvriendelijk exemplaar. Bij de aankoop is naast de prijs vooral het formaat, de resolutie en de geluidskwaliteit doorslaggevend.

Een grote groep vindt het milieu dus heel belangrijk, maar slechts een klein deel trekt daarvoor de portemonnee. Alhoewel, de helft wil wel meer betalen, mits er geen goedkoper aanbod is. Dus de tv-producent moet verduurzamen. En als het product dan iets duurder is, vindt een meerderheid dat geen enkel probleem.

Lees ook:

Disney+ breidt aanbod uit en opent aanval op Netflix

Disney+ komt met een massa aan nieuwe series, films en oude klassiekers. Gaat het Disney+ nu wel lukken om Netflix het vuur na aan de schenen te leggen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden