Klimaatcrisis

Een auto die meer CO2 opvangt dan uitstoot? Die bestaat!

Auto's stoten onder andere koolstofdioxide uit. Kan een filter in een auto meer kooldioxide uit de lucht halen? Beeld Lex van Lieshout, ANP
Auto's stoten onder andere koolstofdioxide uit. Kan een filter in een auto meer kooldioxide uit de lucht halen?Beeld Lex van Lieshout, ANP

Een klimaatcrisis door CO2-uitstoot van auto’s? Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven brachten ‘omdenken’ in de praktijk. Zouden auto’s niet juist CO2 kunnen opvangen?

Nuri Kurnaz

35 studenten uit het team ‘TU/ecomotiv’ werkten een jaar lang aan Zem, een duurzame auto. De grijze elektrische auto, nu nog een prototype, heeft zonnepanelen op het dak en de motorkap. Tijdens het rijden laden de panelen de auto op. Veel onderdelen van Zem zijn met een 3D-printer gemaakt en herbruikbaar.

Echt bijzonder aan Zem is dat deze auto de luchtkwaliteit bevordert door CO2 uit de lucht te halen. Nu kan de auto per 20.000 gereisde kilometers twee kilogram CO2 afvangen, maar de studenten hopen de filters te optimaliseren om de auto over die afstand tot wel zestien kilogram CO2 uit de lucht te laten halen. Dat is ongeveer het verbruik van vier benzineauto’s.

Zolang het filter twee kilogram CO2 uit de lucht haalt, is het gebruik in auto’s die rijden op benzine of diesel nog dweilen met de kraan open - benzinemotoren stoten namelijk meer dan twee keer zo veel uit als het filter van Zem nu nog kan opvangen. Als het aan de studenten ligt zijn de filters daarom vooral bedoeld voor elektrische auto’s met minder eigen uitstoot.

Volgend schooljaar onderzoeken studenten of het CO2-filter beter kan en ook in andere auto's dan de Zem kan worden gemonteerd.

Lees ook:

Europees Parlement stemt voor afscheid brandstofauto, elektrisch is over 13 jaar de norm

Met moeite stemde het Europees Parlement voor vijf wetten die het klimaat moeten verbeteren. Maar drie belangrijke voorstellen uit het klimaatpakket haalden het niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden