Beeld Trouw

Klein Verslag Wim Boevink

Donald Trump en Boris Johnson hebben elkaar gevonden in hun branie

Er zijn van die dagen dat de wereld gillend aan de deur staat of op de ramen bonkt. Hij wil naar binnen. Je kunt proberen hem buiten te houden maar het gaat niet; welk scherm je ook even aanzet de gebeurtenissen willen al je aandacht.

In New York hadden de beide hoofdrolspelers in het grote, schreeuwerige nieuws nog even lachend bij elkaar gezeten in houdingen die op zich al typisch waren.

Geen van beiden beroerden ze de rugleuningen van hun stoelen. De een zat licht voorovergebogen, de onderarmen rustend op de bovenbenen, de handen tussen de knieën tegen elkaar gevouwen.

De ander zat met gespreide benen, de handen op de knieën. De lange stropdassen bungelden voor hun kruis. Donald Trump en Boris Johnson hadden elkaar gevonden in hun branie, ze hadden zichtbaar plezier in elkaars gezelschap.

En dat terwijl de een volgens het hoogste rechtscollege in zijn land de wet had overtreden en de ander op het punt stond een afzettingsprocedure aan zijn broek te krijgen.

Boris Johnson en Donald Trump, gisteren in New York. Beeld AP

Op geen enkele wijze wekten ze de indruk in het nauw te zijn. Johnson toonde zich weinig aangedaan door de uitspraak van de rechter, die hij respecteerde maar fout noemde. En Trump leeft al jaren met allerlei beschuldigingen, die hij als lastige vliegen van zich af twittert.

Een dag later beheerste dit nieuws niettemin grote delen van de wereldpers; Boris Johnson was teruggevlogen naar Londen, om zich te melden in het intussen weer bijeengeroepen Lagerhuis.

En Donald Trump restte niets anders dan het transcript te openbaren van een telefoongesprek dat hij had gevoerd met de nieuw gekozen president van Oekraïne.

Corruptie

Dat transcript zou de gemoederen danig bezighouden. Had hij Volodimir Zelenski op straffe van het inhouden van financiële steun onder druk gezet om de zoon van Joe Biden, die als zakenman in Oekraïne actief was, te vervolgen voor corruptie?

Ik las het door, dat transcript, dat eigenlijk geen transcript was omdat het telefoongesprek niet was opgenomen maar ‘genoteerd’ door aanwezigen in de ruimte, wat me al ingewikkeld genoeg leek omdat Zelensky maar moeizaam Engels spreekt en zich van een vertaler moest bedienen.

Kon dit gesprek dus het bewijs leveren voor de afzettingsprocedure die door Trumps politieke tegenstanders al in gang was gezet?

De commentaren buitelden over elkaar heen in dit lawaaierige nieuws, maar mij kwam het voor dat Trump nog genoeg uitwegen open stonden.

Zware bariton

Lawaaierig was het ook in het Britse Lagerhuis, waar voor Johnsons terugkeer de procureur generaal van het kabinet vragen beantwoordde over de berisping van het hof, maar geen enkel berouw toonde en met zijn zware bariton de oppositie toe bulderde dat ze in dit dooie parlement te laf was om nieuwe verkiezingen aan te durven.

Rooie koppen, felle emoties.

Ik zat thuis en begon me te verwonderen hoe kalm het is bij ons.

Hoewel, wij hadden Van Haga.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Abonneer je op zijn column in onze mobiele app en lees hem als eerste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden