GoedemorgenOnderscheiding

De organiste die nooit verzaakte, 33 jaar lang

null Beeld
Lodewijk Dros

Ze verzuimde nooit, 33 jaar lang begeleidde Marian Boots-Bleeker de zang in de Sint Victorparochie in Obdam. Een koorlid kan zich ’s morgens nog eens omdraaien en een mis laten lopen, maar de organist dient altijd acte de présence te geven.

Dat deed Boots afgelopen zondag voor het laatst, na 33 jaar trouwe dienst bij haar twee koren, Entre Deux en het Avondwakekoor. Ze was begonnen in het jaar dat de Berlijnse Muur viel.

Omdat ze zo lang zonder haperen kwam opdagen in de katholieke kerk – in 2008 verkozen tot de mooiste van de provincie – ontving organiste Boots een ereteken: de Victorspeld.

Buiten het West-Friese dorp heeft niemand ervan gehoord. In Obdam is het een jaarlijks huldeblijk voor degenen die zich ‘op bijzondere wijze hebben ingezet voor de parochie’, aldus de parochieraad.

Volhouders kunnen in Obdam op waardering rekenen. Twee vrijwilligers die eerder de Victorspeld kregen opgespeld, hadden 25 jaar lang ‘hartverwarmende woorden’ gericht tot de kerkgangers bij vieringen op donderdagochtend.

Afgelopen jaar was de gelukkige een vrijwilligster die de kerk schoonhield en de ‘kerkwas’ van altaarkleden en misgewaden deed – niemand wist meer hoe lang al.

Katholiek Obdam eert zo het gebinte van zijn parochie. Na de eucharistieviering van zondag was er in de parochietuin koffie en thee met gebak. Voor de jarenlange trouw van Marian Boots, de kerkmusicus die nimmer verzaakte. En omdat de pastoor jarig was.

Lees ook:

Dossier: de staat van katholiek Nederland

Hoe is het gesteld met de katholieke kerk in Nederland?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden