Goedemorgen

De oppositie heeft de macht - heel even dan

Henri Bontenbal (CDA) krijgt bloemen van partijgenoot Anne Kuik na zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer in juni 2021. Beeld ANP
Henri Bontenbal (CDA) krijgt bloemen van partijgenoot Anne Kuik na zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer in juni 2021.Beeld ANP
Bart Zuidervaart

De zucht van opluchting van Henri Bontenbal was maandag zo intens, dat deze vanuit zijn woonplaats Rotterdam tot in Den Haag te horen was. De CDA’er kreeg die ochtend te horen dat partijgenoot Mona Keijzer niet zal toetreden tot de Tweede Kamer. Daardoor mag Bontenbal de lege plek innemen.

Nu Rutte IV eindelijk is geformeerd, komt er een stoelendans op gang. Liefst tien parlementariërs schuiven door naar het kabinet; twee uit de Eerste Kamer, acht uit de Tweede Kamer. Onder hen bijvoorbeeld Sigrid Kaag, Rob Jetten, Carola Schouten en Mark Rutte zelf. De zetel die Bontenbal in de CDA-fractie krijgt, wordt achtergelaten door Wopke Hoekstra.

De beëdiging van de nieuwe Kamerleden staat gepland voor komende dinsdag. Maar de oude Kamerleden zijn afgelopen maandag al richting het kabinet vertrokken. Daardoor doet zich deze week het bijzonder feit voor dat de Tweede Kamer niet volledig bezet is. Sterker: de coalitie telt op dit moment minder leden dan de oppositie.

Je zou zeggen: een gouden kans voor partijen die dit kabinet zo snel mogelijk naar huis willen sturen. De oppositie kan nu gezamenlijk een motie van wantrouwen indienen, die dan een meerderheid van de stemmen zou krijgen. Einde Rutte IV.

Dat is de theorie. Deze week vindt er in de plenaire zaal geen enkel debat plaats. Het eerstvolgende moment dat de oppositie met moties kan dreigen, is komende dinsdag, tijdens het debat over de regeringsverklaring. En dat is direct ná de beëdiging van de nieuwe Kamerleden. Wanneer de coalitie dus weer in de meerderheid is.

Lees ook:

Hoe ‘Groningenman’ Hans Vijlbrief een valse start maakt

De nieuwe staatssecretaris voor ‘Groningen’ kan zijn borst natmaken. De aangekondigde verdubbeling van de gaswinning, vlak voor het aantreden van het nieuwe kabinet, bezorgt de D66’er een valse start. Hoe kwam het zo ver?

Wat zoekt Wopke Hoekstra op het ministerie van Buitenlandse Zaken?

Waarom kiest Wopke Hoekstra voor het ministerschap van buitenlandse zaken, terwijl hij ook nog vicepremier in Rutte IV is, en als partijleider het CDA verder op de rails moet krijgen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden