Vrijwilligers maken met Stichting De Noordzee de Nederlandse Noordzeekust schoon. Beeld ANP
Vrijwilligers maken met Stichting De Noordzee de Nederlandse Noordzeekust schoon.Beeld ANP

GoedemorgenSchoonmaak

De afvalrapers van de Noordzeekust verzamelen dit jaar peuken

De Noordzeekust wordt weer grondig schoongemaakt door vrijwilligers. Die vinden gemiddeld 282 stukjes afval per 100 meter strand.

Wie een strandwandeling wil combineren met een goede daad voor het milieu kan deze zomer terecht bij de Beach Cleanup Tour. Van 1 tot en met 15 augustus zal de hele Noordzeekust een schoonmaakbeurt ondergaan. Vorig jaar ging het niet door vanwege corona, nu kunnen vrijwilligers zich weer melden.

Sinds 2013 organiseert milieuclub Stichting De Noordzee de landelijke schoonmaakactie. De ruim 14.000 deelnemers die sindsdien hebben meegeholpen, haalden in totaal 94.500 kilo afval van de stranden af. Dit jaar staat de Tour in het teken van sigarettenpeuken. Op toeristische stranden is dat het meest gevonden afval.

De filters van sigaretten bevatten plastic maar dat weet nog lang niet iedereen, constateert Stichting de Noordzee. Eén sigarettenfilter kan acht liter water vervuilen. Daarnaast kunnen dieren de peuken aanzien voor voedsel. Het strand is geen asbak, wil de organisatie duidelijk maken. De rapers gaan dit jaar de peuken apart houden om de oogst na de schoonmaakactie te kunnen tellen.

Vispluis, plastic en doppen

De vondsten van de afgelopen jaren laten zien dat er veel afval op de Nederlandse stranden ligt. Over honderd meter strand vinden de opruimers gemiddeld 282 stukjes afval. De meest gevonden soorten rotzooi zijn vispluis (afkomstig van visnetten), kleine en grotere stukjes plastic, doppen en snoepverpakkingen.

De afvalrapers die dit jaar mee willen doen, kunnen zich melden voor één van de dertig etappes langs de kust, van Zeeland tot Schiermonnikoog. Vanwege corona zijn de strandwandelingen wel iets anders opgezet dan in andere jaren. Vervoer met bussen van de deelnemers, nadat ze een stuk strand hebben gereinigd, is er niet bij dit jaar. Vrijwilligers melden zich bij een kraam en nemen van daaruit gewapend met prikkers en zakken een gebied voor hun rekening. Baggeraar Boskalis sponsort de opruiming weer.

Lees ook:

Een nieuw plasticverbod, wat mag wel en wat niet?

Een nieuw verbod op wegwerpplastic is 3 juli ingegaan. Veel verschillende plastic producten mogen niet meer verkocht worden. Wat kan er allemaal niet meer en wat mag nog wel?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden