Overzicht Bladen

De aarde groener maken, of een toontje lager zingen

Gera van den Berg is aan het consuminderen; de leerkracht en moeder van vijf kinderen heeft alleen nog in huis wat ze echt belangrijk vindt en wat ze gebruikt. De kapotte vaatwasser is niet vervangen, ze hebben afscheid genomen van de wasdroger, de plofkip komt niet meer op tafel, in de pasta zit soms alleen nog groente, ze kijkt niet in folders met aanbiedingen, ze spaart geen zegels meer die alleen maar koopdrift aanwakkeren, ze gaat met gehaakte tasjes naar de markt om daar onverpakte spullen te kopen. 

Dat scheelt allemaal geld en het is goed voor het milieu, ook dat is een belangrijke reden voor haar om te minimaliseren. “Ik laat me niet meer leiden door wat me wordt voorgeschoteld, maar door mijn eigen vraag. Je hebt verbazingwekkend minder nodig dan je eerst dacht.” Het levert ook nog eens tijd op: “Als er in de slaapkamer alleen een bed en een kast staan, dan maakt dat snel schoon.”

In welk groen, duurzaam blad doet Van den Berg haar verhaal? In de Waarheidsvriend, het weekblad van de Gereformeerde Bond, de orthodoxe vleugel van de Protestantse Kerk in Nederland. Het blad, dat uitkwam in de week waarin de 16-jarige Greta Thunberg in New York haar gloedvolle rede hield, is geheel gewijd aan schepping en klimaat. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid; vanuit behoudende PKN-kring kwam er bijvoorbeeld kritiek toen de secretaris van de PKN, René de Reuver, dit voorjaar meeliep met de klimaatmars.

‘Houd je als kerk bij je core business’

Hoogleraar en columnist van de Waarheidsvriend Arnold Huijgen liep inderdaad niet mee. Te politiek: “Het is toch politieke vooringenomenheid. Houd je als kerk nou bij je core business”, zegt hij in een gesprek met Koos van Noppen, een PKN’er die een manifest schreef omdat de kerk het klimaat volgens hem veel te lang heeft laten liggen en juist véél groener moet worden. Van groene kerken moet Huijgen ook niks hebben: “De kerk heeft geen bijvoeglijk naamwoord nodig. Wij afficheren ons met Jezus Christus, van daaruit maken we keuzes. De hele wereld behoort toe aan God. Wij moeten een toontje lager leren zingen, wij kunnen niet alles met onze techniek oplossen. We moeten onze hoop op Christus stellen.”

Overigens vindt Huijgen wel dat christenen verantwoordelijkheid hebben voor de aarde. Dat benadrukt ook de jonge predikant A. B. van Campen uit Hazerswoude in zijn meditatie als inleiding op het thema. “Wij stevenen af op de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Tot die tijd aanbreekt, mogen we ons persoonlijk en als gemeenten oefenen in het zorgdragen voor Gods aarde.”

Duurzaam leven

Koos van Noppens manifest is voor christelijk opiniemagazine Nieuwe Koers geen discussiestuk meer, maar de aanleiding om het duurzame leven dat hij propageert, praktisch handen en voeten te geven. Dit keer over reisgedrag. Beppie de Vries heeft nog nooit gevlogen, doet zoveel mogelijk met de fiets en de auto is de deur uitgegaan. Ze vindt het lastig als anderen het milieu negeren, maar ze probeert niet te oordelen over hun gedrag. Als mensen veronderstellen dat zij het vast niks vindt dat ze naar New York vliegen, zegt ze: “Ik vind daar niets van, wat vind je er zelf van? Ik maak een keuze en ik wil ook best uitleggen waarom, maar jij moet je eigen keuzes maken. Dat is jouw verantwoordelijkheid, daar ga ik niet over oordelen.”

Voor haar medechristenen is ze niet zo mild. Ze noemt het pijnlijk dat niet-gelovigen de kerk zelden associëren met duurzaamheid. Christenen zouden volgens haar een voortrekkersrol moeten spelen in de groene beweging. “Ik zou het een getuigenis vinden als christenen zeggen: ik geloof in een Schepper, daarom probeer ik zorgvuldig om te gaan met wat Hij gemaakt heeft. Ik vind het een gemiste kans als je dat niet uitdraagt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden