MooiKookboek

Culinair fotoboek ‘Venusian Kitchen’ is een boek om op te eten

null Beeld

Eten dat gewoon eten is. Maar waarvan je weet dat het met aandacht is verbouwd en met zorg is bereid. Waarin je puurheid ziet, voordat je het liefdevol aan vrienden en geliefden serveert. Daar gaat culinair fotoboek Venusian Kitchen over.

Dana Ploeger

Koken met de godin Venus op je schouder zorgt voor gulle gerechten vol rijp fruit en weelderige vormen, die ook nog eens de ziel voeden. Dat idee vormde het uitgangspunt van tekstschrijver Henriëtte Tomassen en nieuwsfotograaf Elsbeth Tijssen, destijds buurvrouwen in Amsterdam, van hun boekproject. Na vijf jaar ligt er het vuistdikke Venusian Kitchen met een bijzonder geweven omslag. “We wilden geen alledaags kookboek vol perfecte instagramplaatjes”, vertelt Tijssen, “het moest juist allesomvattend zijn. Boordevol aanstekelijke beelden waarin je de gelaagdheid terugziet van wat koken voor ons betekent: eerbied voor de ingrediënten, schoonheid van de natuur, maar ook de verbindende kracht van samen eten.”

null Beeld

De twee maakten een caleidoscoop vol persoonlijke verhalen, gestileerde en alledaagse foto’s, portretschilderijen en tot slot gerechten. Een geraffineerd boek waarin je je snel verliest. Voor je het weet zit je verzonken in een verhaal over tante Tineke die levensgevaarlijk gewond raakte in Gambia of kijk je lange tijd naar de lichtval op een oranje bloemenveld, dat je terughaalt naar je jeugd.

null Beeld

De verhalen trekken je mee in de belevingswereld van de makers, en raken daardoor diepere lagen van het vrouw zijn, beogen ze. Tijdens het maakproces gaven ze onbaatzuchtig ruimte aan kunstenaars, hun kinderen, vrienden en familie die als vanzelf aan het project vastkleefden. Tomassen: “Alles ontstond organisch. Gelijkgestemde mensen die diezelfde hartslag ervaarden, sloten zich bij ons aan. Zoals schilderes Marleen Maria die met haar inbreng het vrouwelijke aspect van het boek nog eens versterkt.”

null Beeld

Gedurende het creatieve proces ging het alle kanten op en zorgde de redacteur van uitgeverij Komma dat er een lijn in het boek kwam. Het boek bekostigden ze verder zelf. Tot en met de opvallende cover, gemaakt door een weverij in het Brabantse Heeze, waar Tomassen nu woont. “Dat wordt ons volgende project. We willen van de stillevens wandkleden laten weven.”

Die stillevens, die veel weg hebben van 17de-eeuwse schilderijen, laten een overdaad van eten zien, zonder geschoten hazen en vette kazen, maar vol knollen, gember, zoete aardappel, bieten en aubergines. Tijssen: “We willen de excessen in de voedselketen nu eens niet benaderen vanuit het zielige kippenverhaal, maar door via schoonheid waarde aan ons eten terug te geven. Als ode aan het dagelijks leven zoals het is.”

null Beeld

Hun jarenlange inspanning werd beloond, zeker toen ze met het allerlaatste stilleven bezig waren in het inmiddels lege huis van Tomassen. Al stilerend was daar ineens die vlinder die neerstreek op de knol. “Dat is echt zo’n gestolen moment. Exact dat gevoel wilden we in het boek overbrengen: harmonie, verbondenheid, schoonheid en kracht. Alles wat voor ons bij de magie van het leven hoort, zit gevangen in dat beeld.”

null Beeld

Bijzonder genoeg zijn van de recepten zelf geen foto’s te zien. Maar daar draait het niet om, vinden ze. Tomassen: “Ons boek gaat over het leven en over hoe je liefhebt. Een liefdesverhaal over eten: vol smaak, zinnenprikkelend, kwetsbaar en herkenbaar.”

Venusian Kitchen, Elsbeth Tijssen & Henriëtte Tomassen, 99 euro.

Te bestellen bij de lokale boekhandel of via venusiankitchen.com. Van de foto’s in het boek zijn ook prints te bestellen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden