Nieuwe compositie

Componist des Vaderlands Martin Fondse wil alle 12 provincies met elkaar verbinden

Componist des Vaderlands Martin Fondse. Beeld Michiel van Nieuwkerk
Componist des Vaderlands Martin Fondse.Beeld Michiel van Nieuwkerk
Peter van der Lint

Muziek verbindt. Dat adagium neemt Martin Fondse heel serieus. Fondse is – na Willem Jeths, Mayke Nas en Calliope Tsoupaki – onze vierde Componist des Vaderlands. Zijn aanstelling eind vorig jaar betekende een beweging weg van de echte klassieke componist, wat dat vandaag de dag ook moge betekenen. Fondse komt uit de jazzhoek, maar arrangeerde en componeerde voor uiteenlopende grootheden als het Concertgebouworkest, harpist Remy van Kesteren en zanger Daniël Lohues. Veelzijdig dus. En verbindend.

Komende zondag komt die veelzijdigheid en die verbinding samen op het CityProms Festival in Leeuwarden. Op het Wilhelminaplein aldaar brengen orkesten, koren, musici en zangers uit Groningen, Drenthe en Friesland Fondse’s een uur durende compositie All Together Now in première. Al bij zijn aanstelling zei Fondse dat zijn belangrijkste wens was om alle twaalf provincies te bezoeken en te verbinden. De compositie van een uur is daarom de komende twee jaar vier keer te horen – in het noorden, zuiden, westen en midden van Nederland.

Daarbij krijgt All Together Now met zijn mix van stijlen, genres en kleuren steeds andere verschijningsvormen. Fondse wil vooral benadrukken dat hedendaagse muziek inclusief kan zijn, en voor iedereen in de samenleving toegankelijk.

Lees ook:

Martin Fondse is de nieuwe Componist des Vaderlands

Pianist, componist, arrangeur en dirigent Martin Fondse is de vierde Componist des Vaderlands. Dat is een door muziekauteursrechtenorganisatie Buma Cultuur in het leven geroepen functie om als boegbeeld van de eigentijdse Nederlandse muziek te fungeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden