Maple syrup

Canada spreekt strategische reserves ahornsiroop aan om de wereldmarkt te stabiliseren

Een producent in de Verenigde Staten giet ahornsiroop over in een verdamper. Beeld Ellen Kok
Een producent in de Verenigde Staten giet ahornsiroop over in een verdamper.Beeld Ellen Kok
Seije Slager

Toeleveringsketens mogen dan wereldwijd onder druk staan, de ahornsiroop blijft voorlopig rijkelijk vloeien. De dreigende schaarste van het zoete goedje is afgewend doordat het Canadese kartel dat de wereldmarkt domineert, de Federation of Quebec Maple Syrup Producers, besloten heeft om de ‘mondiale strategische reserve’ aan te spreken.

Wacht. Een strategische siroopreserve? Ja, want iedereen heeft het altijd wel over olie, maar ahornsiroop, dat is pas echt vloeibaar goud. De literprijs ligt ruim vijfentwintig keer hoger dan olie. Het Canadese kartel controleert ruim driekwart van de wereldwijde productie, en heeft daarmee een marktmacht waar de Opec jaloers op kan zijn.

Ahornsiroop wordt gewonnen uit de esdoorn, de nationale boom van Canada, en heet ook wel esdoornsiroop. Het aftappen kan alleen onder zeer specifieke omstandigheden plaatsvinden. Het moet eerst gevroren hebben, maar mag nog niet te warm zijn. Dat er nu een ingreep nodig is, komt niet eens doordat de productie afgelopen jaar zo laag was, maar doordat de vraag wereldwijd enorm is gestegen.

De siroopreserve werd in 2000 ingesteld om zulke schommelingen in de markt op te vangen. De komende tijd wordt ruim 22 miljoen kilo siroop vrijgegeven, ongeveer de helft van de voorraad die op verschillende locaties in Quebec ligt opgeslagen.

Die voorraad wekte eerder al de belangstelling van kwaadwillenden. In 2012 werd bij een inventarisering van de voorraad ontdekt dat er miljoenen kilo’s ahornsiroop waren ontvreemd. De daders werden opgepakt en berecht.

Lees ook:

Het bruine goud stroomt eerder

Klimaatverandering is af te lezen aan de Noord-Amerikaanse suikeresdoorns. De sapstroom komt steeds vroeger op gang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden