null Beeld
Beeld

GoedemorgenKruiden

Boeren kunnen weer aan de kruiden

Esther Bijlo

Snel een kruidenmengsel bestellen. Dat staat boeren te doen want de derde ronde van ‘Kruidenrijk Grasland’ is afgelopen weekend begonnen. Deze actie van Urgenda en LTO Nederland probeert boeren te verleiden om te experimenteren met kruidenrijke weilanden. Een grotere variëteit aan gewassen is goed voor de bodem en insecten en daarmee ook voor de vogels. Bovendien is het land met diverse planten beter bestand tegen droogtes en hoosbuien. En het levert een gezond hapje voor de koeien op.

Boeren kunnen vanaf nu een zaadmengsel aanvragen, goed voor drie hectare. Niet te veel, de campagne wil zo veel mogelijk boeren bereiken. De derde ronde is vooral voor landbouwers die niet eerder meededen. De eerste twee acties waren een succes. Er zijn zadenmengsels voor 1265 hectare de deur uit gegaan waarmee zo’n 600 ton kunstmest en 1200 ton CO2 is bespaard. Nu is er weer budget voor 1465 hectare.

De meerderheid is enthousiast

Een kruidenrijk grasland vergt wel een andere manier van maaien en bemesten. Boeren die meedoen krijgen daarom begeleiding van de zaadleveranciers Pure Graze en Barenbrug. De kruidenactie valt bij de meerderheid van de boeren goed. Uit enquêtes onder eerdere deelnemers blijkt dat 57 procent meer percelen met kruiden wil inzaaien. Slechts 5 procent wil er niet mee verder, 38 procent kijkt het nog even aan.

In de eerste twee rondes kozen Urgenda en LTO Nederland met een simpel en goedkoop mengsel voor een zo laagdrempelig mogelijk aanbod. Nu zijn de landbouwers toe aan een mengsel met een hoger percentage kruiden en klavers, nog beter voor bodem en biodiversiteit. Burgers hebben met donaties de actie mede mogelijk gemaakt. Er is ook ondersteuning van onder meer ASN Bank, verschillende provincies en outdoormerk Patagonia.

Lees ook:

Aanvalsplan Grutto ligt klaar maar wie gaat het betalen?

“Opa, was jij erbij toen de grutto uit Nederland dreigde te verdwijnen?” “Ja jongen, en we hebben het voorkomen.” Pieter Winsemius blijft optimistisch als hij vertelt over zijn Aanvalsplan Grutto. Maar daarachter sluimert ongeduld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden