Goedemorgen

Blindengeleidehond Scott is lijstduwer voor de VVD in Hillegom

null Beeld RV
Beeld RV
Judith Harmsen

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht verschijnen op de websites van lokale partijen en partijafdelingen de lijsten met kandidaten. Eén lokale kandidaat trok de afgelopen tijd meer aandacht dan alle anderen.

Op de kandidatenlijst van de VVD in Hillegom staat op nummer 13 – direct onder lijstduwer en voormalig minister Fred Teeven – de zwarte labrador Scott. De ‘trouwe speurneus’ is de geleidehond van burgerraadslid Jan Bommel, die zelf op nummer 3 staat. Omdat Bommel visueel beperkt is, begeleidt Scott hem overal waar hij gaat. Ook in de raad en bij het fractieoverleg. Toen er foto’s werden gemaakt van de kandidaten, ontstond bij het campagneteam het idee Scott zelf ook een plekje op de lijst te gunnen.

Toch zal de viervoeter niet op het stembiljet voor de verkiezingen verschijnen, zei lijsttrekker Louise Pijnacker tegen het Leidsch Dagblad. “Het is een ludieke actie. Je kunt natuurlijk geen dier op het stembiljet zetten. Dat zou ook lastig worden met woordvoering, mocht hij met voorkeursstemmen gekozen worden.”

“Het gebeurt niet zoveel dat mensen met een visuele beperking in de gemeenteraad zitten”, zei het baasje van Scott, burgerraadslid Bommel, tegen Omroep West. Volgens hem is de actie dan ook een mooie manier om zijn trouwe metgezel eens in het zonnetje te zetten.

Dat er niet op de hond gestemd kan worden, hoeft wat Bommel betreft geen probleem te zijn. Wie de hond wil steunen, kan immers gaan voor de man die nooit zonder Scott de deur uit gaat. Bommel: “Als je op mij stemt, dan stem je ook op Scott.”

Lees ook:

Raadsleden worden vaker bedreigd en de werkdruk neemt toe, toch willen de meesten dit werk blijven doen

Maar liefst 15 procent van de raadsleden zegt de afgelopen jaren te zijn bedreigd, toch wil een meerderheid nog vier jaar door, blijkt uit een enquête van de vereniging voor raadsleden en de NOS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden