Binnenste buitenland: Groeten uit Denemarken

Beeld Jörgen Caris

Flip van Doorn zocht en vond plaatsen in Nederland die raken aan de themalanden van Zomertijd. Deze keer: het Groninger Denemarken.

Denemarken is smal. Over een lengte van ruim twee kilometer strekt het zich uit, van het Afwateringskanaal van Duurswold tot het Slochterdiep. Wie van de kant van Schaaphok komt, het kanaal oversteekt en de Slochtermeenteweg op draait, passeert vrijwel meteen een flinke paardenstal. Pal ernaast een chalet in Scandinavische stijl: het eerste huis van Denemarken. De muren rood, deuren en kozijnen wit: de kleuren van de Deense vlag. Het plaatsnaambord ernaast lijkt een grap. Maar in de 15de eeuw stond het gebied al als ‘Denemarck’ bekend. In het oud-Nederlands betekent den of dan zoveel als laaggelegen. Een marke is het weidegebied dat boeren samen delen. Laaggelegen gebied, ofwel Neder-land. Etymologisch gezien hebben de namen van ons land en Denemarken – zowel de buurtschap als het land – dezelfde betekenis. 

Beeld Jorgen Caris

Een deel van het lage land bij het Groninger Denemarken is in de afgelopen jaren teruggeven aan de natuur. Het moerasgebied Dannemeer is nu een vogelparadijs. Ten oosten ervan akkerland. Als de bebouwde kom van Slochteren al aan de horizon gloort, buigt naar rechts een smalle, slingerende weg af die Denemarken heet. Aan de weg staan een paar grote boerderijen en wat arbeiderswoningen in de rode baksteen die zo kenmerkend is voor dit deel van Groningen. Boven een groene staldeur staat, compleet met aanhalingstekens: ‘Denemarken.’ Voor wie het echt niet kan geloven.

Beeld Jörgen Caris
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden