Een Iberische lynx na vrijlating op een boerderij in de buurt van de Centraal-Spaanse stad Toledo Beeld AFP
Een Iberische lynx na vrijlating op een boerderij in de buurt van de Centraal-Spaanse stad ToledoBeeld AFP

GoedemorgenNatuurbescherming

Bijna uitgestorven lynx maakt comeback in Spanje en Portugal

Arjen van der Ziel

De kans dat je er een in het wild spot, is nog altijd klein. Maar de Iberische lynx, een zeldzaam en katachtig roofdier dat alleen voorkomt op het Iberisch schiereiland en bijna uitstierf, is bezig aan een opvallende comeback.

Iberische lynxen zijn nachtdieren met een gevlekte vacht en opvallende bakkebaarden en kwastjes aan hun oren. Ze worden gemiddeld zo’n driekwart meter hoog en een kleine meter lang. Hun voortbestaan kwam in gevaar door landbouw, stroperij, verkeer en epidemieën onder konijnen, hun belangrijkste prooi. In 2002 waren er nog slechts 94 Iberische lynxen, uitsluitend in het zuidwesten van Spanje.

Maar dankzij een fokprogramma en beschermende maatregelen vertienvoudigde hun aantal de afgelopen achttien jaar. Volgens de nieuwste cijfers van het Spaanse ministerie van milieu, dat samenwerkt met natuurbeschermingsorganisaties, werden eind vorig jaar in het zuiden van Spanje en Portugal 1111 lynxen geteld.

Lynx nog steeds bedreigd

Natuurbeschermers waarschuwen dat de lynx nog steeds bedreigd is. Ze pleiten onder meer voor beteugeling van de jacht en actievere vervolging van mensen die lynxen doden. Om de dieren werkelijk uit de gevarenzone te halen, moeten er tenminste 3000 wilde exemplaren zijn, waaronder 750 vruchtbare vrouwtjes. Een doel dat in 2040 bereikt kan zijn. Maar tegelijk steken de natuurclubs hun enthousiasme over het herstel niet onder stoelen of banken.

“Dit is een groot succes”, verklaarde Juan Carlos del Olmo, het hoofd van het Wereldnatuurfonds in Spanje, vrijdag. “Weinig soorten slagen er in te ontsnappen aan zo’n kritieke situatie.”

Lees ook:

De lynx uit de Ardennen is voorlopig nog niet hier

In België werd een lynx waargenomen. Maar de is kans klein dat zich binnen afzienbare tijd ook in Nederland lynxen vestigen, schrijft paleontoloog Jelle Reumer. Er is hier gewoon te veel open landschap en daar houden ze niet van.

Spanje zet Iberische lynxen uit

Spanje gaat in 2009 een aantal in gevangenschap geboren Iberische lynxen uitzetten. Dat hebben medewerkers van het programma LIFE voor het redden van de Iberische lynx gezegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden