Archeologen aan het werk bij een massagraf aan de stadsgracht in Vianen. Beeld ANP
Archeologen aan het werk bij een massagraf aan de stadsgracht in Vianen.Beeld ANP

GoedemorgenArcheologische vondst

‘Archeologische vondst’ blijkt welbekende muur

In het Utrechtse Vianen wordt de één na de andere archeologische vondst gedaan. Van oude kanonskogels tot aan een laatste rustplaats voor soldaten uit de Tachtigjarige Oorlog: het kan de laatste maanden niet op. “Wij overwegen een openluchtmuseum van Vianen te gaan maken", twitterde burgemeester Sjors Fröhlich al.

Archeologen struikelen zelfs zodanig over de bodemschatten, dat het moeilijk wordt oud van nieuw te onderscheiden, meldt RTV Utrecht. Een lokale aannemer, die op een verweerd uitziende muur stuitte, vermoedde dat het hier misschien wel om iets heel bijzonders ging en vroeg om nader onderzoek. Want stel je voor dat je per ongeluk een Romeinse verdedigingswal sloopt, of een kloostermuur om zeep helpt. Dat wil je niet op je geweten hebben.

Maar helaas is niet alles van Viaanse bodem museumwaardig, wist buurtbewoner Arie Verlaan. Hij verklaarde tegenover de lokale omroep dat allang bekend was dat de muur er stond. De gemeente zou zelfs al eerder onderzoek naar de muur te hebben gedaan. “Zo kan ik ook een archeologische ontdekking doen.”

De erfgoedminnende aannemer had overigens niet helemaal ongelijk. Alhoewel de muur geen nieuwe vondst is, betreft het hier naar verluidt wel een zogenaamde ‘keermuur'; een muur die in de negentiende eeuw is gebouwd om Kasteel Batestein bij Vianen te stutten. En die oude bakstenen? Afkomstig uit het kasteel zélf. Misschien kan de aannemer toch nog een carrière als archeoloog overwegen.

Lees ook:

‘In massagraf gevonden skeletten slachtoffer van veldslag’

Vier weken na de vondst van een skelet in Vianen zijn er 71 geraamtes ontdekt, mogelijk de restanten van een veldslag uit de Tachtigjarige Oorlog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden