Irak

Archeologen vinden 2700 jaar oude reliëfs tijdens herstelwerkzaamheden in Irak

Een Iraakse archeoloog is bezig met een van de reliëfs die is gevonden bij de oude stad Nineveh.  Beeld AFP
Een Iraakse archeoloog is bezig met een van de reliëfs die is gevonden bij de oude stad Nineveh.Beeld AFP

Jaren geleden vernielde Islamitische Staat een deel van het erfgoed rondom de ruïnes van Nineveh, in huidig Noord-Irak. Archeologen hebben bij de restauratiewerkzaamheden nu een onverwachte vondst gedaan.

Isabel Bolle

Zes jaar geleden ging Islamitische Staat (IS) de poort van Mashki – een van de vele blikvangers van het erfgoed van Irak – te lijf met een bulldozer. Op beelden die de terreurgroep online plaatste, was te zien hoe de imposante poort die naar de ruïnes van de oude stad Nineveh leidt in een wolk van stof naar beneden werd gehaald.

Maar uit die destructie is nu een nieuwe archeologische ontdekking opgedoken, zo laat een team van Iraakse en Amerikaanse archeologen weten. Tijdens restauratiewerkzaamheden zijn er onder de poort acht grote platen van zeker 2700 jaar oud met gedetailleerd reliëf gevonden.

De afbeeldingen zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven doordat ze lange tijd onder het zand lagen.  Beeld AFP
De afbeeldingen zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven doordat ze lange tijd onder het zand lagen.Beeld AFP

De gebeitelde afbeeldingen komen uit de tijd van het Assyrische rijk en tonen druivenranken, palmbladeren, granaatappels, vijgen en soldaten die pijl en boog gebruiken. De platen zouden stammen uit de tijd van koning Sennacherib, die tussen 705 en 681 voor Christus aan de macht was. Tijdens zijn heerschappij was Nineveh – destijds een van de grootste steden ter wereld – de hoofdstad van het Assyrische rijk.

Hoewel er in de laatste decennia vaker archeologen in de weer waren rondom de poort, was er nooit een vermoeden dat er meer onder de grond lag. “We waren overdonderd en met stomheid geslagen. Het was net een droom”, vertelt archeoloog Michael Danti aan CNN. “Niemand zou ooit hebben voorspeld dat we zulke reliëfs onder een stadspoort zouden vinden.”

Lees ook:

Hoe IS een archeologische schat vond

Nadat IS een eeuwenoude moskee in Mosul vernietigde, kwamen de resten van een Assyrisch paleis bloot te liggen. Het kalifaat verdiende goed aan de verkoop van die archeologische vondsten.

De herbouw van een historische moskee in Mosul

De Iraakse stad Mosul treurde, toen terreurgroep IS vijf jaar geleden de iconische Al-Nurimoskee opblies. Met internationale hulp is de wederopbouw begonnen. Fotograaf Eddy van Wessel kreeg toestemming het bouwterrein te betreden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden