null Beeld

Emancipatie

Anne-Maaike Pathuis (28) wordt de tweede vrouwelijke gereformeerd-vrijgemaakte dominee

Somajeh Ghaeminia

Predikant worden was geen meisjesdroom van Anne-Maaike Pathuis (28). Meer een roeping die zich ontwikkelde in de afgelopen jaren, toen ze theologie studeerde in Groningen en Kampen. “Het was niet zo dat ik als klein meisje al voor mijn poppen stond te preken.”

Ze wordt de tweede vrouwelijke predikant die binnen de gereformeerd-vrijgemaakte kerk een eigen gemeente mag leiden. De eerste was Almatine Leene, voormalig Theoloog des Vaderlands. Zij werkt sinds 2020 als predikant in de Open Poort in Hattem.

Het orthodox-protestantse kerkgenootschap besloot in 2017 te doen waar ze tot dan toe altijd tegen was geweest: een vrouw op de kansel toelaten. Dat werd niet in alle aangesloten plaatselijke kerken enthousiast onthaald. In 2020 kwamen 22 van de in totaal 263 gemeenten met bezwaren tegen die beslissing. Maar het landelijk kerkbestuur wees die af.

Pathuis hoopt nog voor het nieuwe jaar in de Ark te starten, een kerk in Hoogezand-Sappemeer met ongeveer 500 leden. Ze was daar al een jaar kerkelijk werker. Een speciale training als vrouwelijke dominee krijgt ze niet. “Ik bereid me voor als iedere andere startende predikant.”

Voor de kerk is het een grote stap, vertelt Pathuis, maar voor haar valt dat wel mee. “Ik maak deze stap ook samen met de mensen uit mijn kerk. Het is hartverwarmend om van ze te horen dat ze voor mij bidden.”

Anne-Maaike Pathuis. Beeld Marco Bijdevaate
Anne-Maaike Pathuis.Beeld Marco Bijdevaate

Lees ook:
De weg is definitief vrij voor vrouwelijke vrijgemaakte dominees. ‘Verrassend eenstemmige sfeer’

Voor vrouwen in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk zijn er formeel geen belemmeringen meer om dominee te worden, of lid van de kerkeraad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden