Taal Peter-Arno Coppen

Alvast bedankt voor het lezen van deze tekst

In Utrecht liep ik langs een op de wand afgedrukte tekst ‘Hier werken wij aan een verbetering van Hoog Catharijne. Dank voor uw begrip’, en ik dacht: daar zit een hoop communicatiedeskundigheid in, waar diep over nagedacht is.

Allereerst: waarom stond dat daar? Op zichzelf was het verheugend dat er aan verbetering gewerkt werd, maar waarom mij dat meegedeeld? En waarom zou ik begrip moeten hebben voor verbetering?

Mogelijk ongemak

Bij nadere beschouwing zit er allerlei betekenis in wat er niet staat. De reden voor de hele mededeling moet wel zijn dat mensen mogelijk ongemak zouden kunnen ervaren, of denken: wat is dat hier voor een rommeltje met al die dichtgetimmerde wanden in plaats van fraaie winkelpuien of gezellige terrasjes? De mededeling haalt de lont uit dit potentiële kruitvat van onrust en ergernis door mensen van vlees en bloed op te voeren (‘wij’) die hun best doen (‘werken’) om ons het leven aangenamer te maken. De hele problematiek wordt niet benoemd, zodat mensen die zich nergens aan storen ook niet op dat idee worden gebracht.

Ook wordt de lezer meteen bedankt, want een vraag om begrip zou opgevat kunnen worden als een verzoek om inspanning aan de passant, en eventuele lange tenen moeten vooral vermeden worden. Daarom: alvast bedankt, vriendelijke voorbijganger! En ook hier weer is datgene waar je begrip voor moet hebben (overlast, esthetisch ongenoegen) zorgvuldig buiten beeld gehouden.

Er wordt dus ook vooral niet om begrip van de mededeling gevraagd. De lezer moet alleen denken: fijn dat mensen voor mij werken, en fijn dat ik word bedankt zonder er iets voor te hoeven doen.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden