Een machinist van de Nederlandse Spoorwegen aan het werk Beeld ANP, Niels Wenstedt
Een machinist van de Nederlandse Spoorwegen aan het werkBeeld ANP, Niels Wenstedt

GoedemorgenTreinsimulator

Altijd al willen weten hoe het is om een trein te besturen? Dit is je kans

Ingrid Weel

Wie zou het niet willen? Eventjes helemaal voor in de trein zitten, genieten van het bijzondere uitzicht op het spoor en voorzichtig op die magische knopjes drukken; kijken wat er gebeurt.

Dat kan vanaf vrijdag. Althans, een soort van. De Nederlandse Spoorwegen plaatsen vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur – buiten de drukke spits – een treinsimulator op Utrecht Centraal, waarin reizigers kunnen ervaren hoe het is om een intercity te besturen.

Daarna reist de simulator elke week een dag langs een anders station, naar Arnhem, Alkmaar, Deventer, Rotterdam en Eindhoven. De treinsimulator heeft dezelfde bediening als de nieuwste intercity waarmee de NS rijdt en bootst de werkzaamheden ‘zo realistisch mogelijk’ na, schrijven de NS.

Gebruikers krijgen onder meer te maken met slecht weer, vertraagde treinen en andere zaken die in het echt voor kunnen komen. De simulator laat ook zien hoe deuren geopend kunnen worden en hoe de noodrem werkt.

De NS gebruiken de simulator normaal gesproken om machinisten op te leiden. Vanwege het personeelstekort bij de spoorwegen zetten de NS de simulator nu in om mensen te werven.

De NS hebben 1100 openstaande vacatures door het hele bedrijf. Naast machinisten en conducteurs komt het bedrijf ook IT’ers, monteurs en veiligheidsmedewerkers tekort. Dit jaar zijn 220 mensen begonnen aan een opleiding tot machinist of hoofdconducteur, maar er staan nog 500 plekken open.

Lees ook:

De Ser weet hoe het personeelstekort kan worden opgelost, maar de politiek luistert niet

Wat kunnen we doen om de ongekende krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan? In elk geval nog eens goed in oude adviezen kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden