Kim Kardashian  Beeld Evan Agostini/Invision/AP
Kim KardashianBeeld Evan Agostini/Invision/AP

Identiteitspolitiek

Aan Kim Kardashians oorlel hangt een cultureel toegeëigende oorbel

Ze is beroemd, eigenlijk vooral van haar beroemdheid, de Amerikaanse realityster Kim Kardashian (40). Op haar Instagram- en Twitterpagina plaatste ze onlangs nieuwe foto’s van zichzelf, bevallig op een roze bed. Even voorbijziend aan haar veel geïmiteerde postuur trekt het oog meteen naar de oren: er zitten hangers aan met een oosters motief: ॐ Dat is het Om-teken, een aan het hindoeïsme ontleend religieus symbool.

Dat ontlenen bekomt Kardashian nu slecht, want talrijke volgers betichten haar van appropriation: goede sier maken met andermans culturele bagage. Deze beschuldiging van toe-eigening is een effect van de identiteitspolitiek. Daardoor zijn mode- en muziekstijlen die al decennialang zijn uitgewisseld en vermengd met andere culturele uitingen, open zenuwen geworden.

Kardashian voegt zich in een onafzienbare rij verdachten van zulke culturele dieverij. Rihanna had een – ook al hindoeïstische – ketting omgehangen, de Britse zangeres Adele droeg dreadlocks die niet bij witten horen maar van zwarten zijn, net als het T-shirt waarmee Jennifer Lopez rondliep. En Kardashian zelf had zich eerst Zwarte Pieterig opgemaakt, wat ook al slecht viel. Daarna droeg ze een Indiaas hoofdsieraad. Alles bij elkaar droegen de celebrities een aanzienlijk deel van de inboedel van de Action, zij het wat hoger geprijsd.

Sommige van haar bijna 70 miljoen volgers op Twitter prijzen Kardashian juist om haar gepluk uit godsdienstige tradities; het zou de wederzijdse tolerantie bevorderen. De realityster zelf trekt zich weinig aan van de verwijten dat ze geen respect zou tonen voor religies die de hare niet zijn. Haar foto’s met de hindoeïstische accessoires hangend aan haar oorlel heeft ze niet verwijderd.

Lees ook:

Gordon Ramsay is nu echt kwaad: een recensente wil hem de Aziatische keuken uitjagen

Mag een westerse kok als Gordon Ramsay zomaar wat grasduinen in de Aziatische keuken? Absoluut niet, vindt culi-recensent Angela Hui. Het is cultural appropriation – culturele diefstal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden