WetenschapDierengeluid

250 miljoen jaar geleden begon de kakofonie van het dierenrijk

Een cicade. Beeld
Een cicade.Beeld
Willem Schoonen

Hoewel het leven op aarde zo’n 3,7 miljard jaar geleden begon, heeft het lang geduurd voor het van zich liet horen. Beginnend met nietige eencelligen, heeft het zich miljarden jaren geruisloos ontwikkeld zonder een kik te geven. Bewegingen in het water, de lucht en op het land waren te horen, als iemand tot horen staat was geweest, maar nog geen dier met noten op zijn zang. Dat deed pas 250 miljoen jaar geleden zijn intrede, schrijft paleontoloog Michael Habib in vakblad Scientific American. Het fossiel van een sprinkhaan die 250 miljoen leefde is het oudste bewijs van een dierlijk geluidsinstrument.

Deze sprinkhaan had, net als de cicaden die in dezelfde periode tot ontwikkeling kwamen, trommels en een klankkast in zijn lijf. En van de nu nog levende soorten weten we wat een lawaai ze daarmee kunnen maken: de insecten komen met hun trommelslagen boven de 100 decibel, de pijngrens van het menselijk oor.

Amfibieën en zoogdieren, waaronder de mens, hebben geen trommels voor hun lied maar een strottenhoofd. Hoewel je die zachtere structuur zelden terugvindt in fossiele resten, schrijft Habib, weten we dat het strottenhoofd ouder is dan die fossiele sprinkhaan. Maar het heeft waarschijnlijk vele miljoenen jaren geduurd voor de eigenaars daarmee enig geluid van betekenis wisten voort te brengen. Kikker en mens hebben hun lied pas ingezet lang nadat een sprinkhaan het bal had geopend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden