Een bewoner uit een Haagse wijk laat zich vaccineren in een gezondheidscentrum.  Beeld ANP
Een bewoner uit een Haagse wijk laat zich vaccineren in een gezondheidscentrum.Beeld ANP

Prikcampagne

2200 vaccinaties in stadswijken leveren veel gezondheidswinst op

Niels Markus

Door te prikken op weekmarkten zijn de afgelopen zeven weken ruim 2200 mensen gevaccineerd, die anders waarschijnlijk niet naar de huisarts of GGD waren gestapt. De GGD in Rotterdam noemt de vaccinatiecampagne op de Visserijmarkt, Afrikaandermarkt en het Eudokiaplein in de stad een succes.

Volgens mede-initiatiefnemer Shakib Sana, huisarts in de deelgemeente Delfshaven, hadden veel mensen die een prik kwamen halen twijfels of angst over vaccinatie. “In het begin hoorden we complottheorieën, maar later kregen we veel serieuze vragen. Bijvoorbeeld hoe een vaccin werkt in relatie tot andere medicatie of hoe heftig de bijwerkingen kunnen zijn. Daarnaast heeft 10 tot 25 procent van de mensen prikangst; die begeleidden we persoonlijk. En zij kregen Janssen, daarmee is één vaccinatie voldoende.”

Grotere gezondheidswinst

2200 vaccinaties lijkt misschien niet veel, zegt Sana, maar hij is tevreden over het prikken van moeilijk bereikbare groepen in kwetsbare wijken. “Afgelopen week vaccineerden we nog mensen van 70 en 80 jaar, vaak met overgewicht of suikerziekte. Het risico op covid met een gecompliceerd verloop is dan heel groot. De gezondheidswinst is veel groter als je deze groep vaccineert, dan wanneer je dat doet bij 2000 dertigers.”

De proef zit erop. Sana wil op andere manier doorgaan met het vaccineren in de stadswijken. De campagne op de markten is nogal arbeidsintensief voor de zestig vrijwilligers. Ook krijgt hij veel verzoeken van andere gemeenten, die op zoek zijn naar manieren om te prikken in kwetsbare wijken.

Lees ook:

Mag je tieners aanmoedigen zich te vaccineren met oog op het grotere geheel?

Het besluit om ook tieners te vaccineren tegen het coronavirus heeft tot veel discussie geleid. Mag je de lichamen van tieners inzetten met oog op het grotere geheel?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden