Zwolle schrijft de Bijbel over, met de hand

Beeld ANP

Meer dan 500 jaar geleden schreven Zwolse broeders de Bijbel over. Dit voorjaar zullen inwoners van Zwolle, eveneens met de hand, zorgen voor een nieuw exemplaar van de zogenoemde Zwolse Bijbel. 

Althans, dat is de bedoeling van stadspastor ­Mariska van Beusichem. “Als we allemaal de schouders eronder zetten, moet het lukken”, zegt ze over het bijbelse herschrijfproject.

In de Grote Kerk in het hartje van Zwolle komen vanaf 1 april tot half juni twintig schoolbankjes te staan. Mensen kunnen daar een paar verzen uit de Bijbel overschrijven. Voorkennis is niet nodig, geloof ook niet. Wel is het handig als mensen een enigszins leesbaar handschrift hebben. In de kantlijn mogen ze ook nog ­opmerkingen maken. Dat ze een tekst niet geloven, of dat een passage de trouwtekst was van hun ouders – zolang het fatsoenlijk is, kan alles.

Stadsdichter

De oorspronkelijke Zwolse Bijbel ligt nu in de bibliotheek van de Universiteit Utrecht. Het is volgens Van Beusichem een prachtig exemplaar, verluchtigd met versieringen gemaakt door Zwolse kunstenaars. Maar de oude Bijbel is beschadigd en aan vernieuwing toe. Ze hoopt de nieuwe Zwolse Bijbel ook uitgegeven te krijgen.

De stadspastor heeft al een aantal afspraken gemaakt met vrijwilligers. Het plaatselijke ziekenhuis neemt het bijbelboek Lucas voor zijn rekening. De evangelist was dokter, vandaar. In de gevangenis wordt een brief van Paulus ter hand genomen die de apostel schreef terwijl hij vastzat. En ze heeft nog meer beroepsgroepen op het oog: de rechtbank voor het boek Richteren, de kappersopleiding voor het verhaal van Simson met zijn krachtige haren. Een wethouder en de stadsdichter schrijven vermoedelijk de openingszinnen van de Bijbel over.

Lees ook:

Dit is het nieuwe Onze Vader: moderner en geschikter voor hardop bidden

Over twee jaar moet een herziene versie van de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004 klaar zijn. Nu al wordt de nieuwe tekst van het Onze Vader bekendgemaakt. Om te kijken hoe die werkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden