null Beeld
Beeld

BladenStijn Fens

Zowel Sylvana Simons als de jezuïeten vinden God in allerlei dingen

Stijn Fens

Het feministische maandblad Opzij had lange tijd de rubriek ‘de feministische meetlat’, waarin toenmalig hoofdredacteur Cisca Dresselhuys bekende Nederlandse mannen bevroeg over hun houding ten opzichte van vrouwen en emancipatie. Een ijzersterke formule. Volzin heeft al een tijdje een serie onder de titel ‘God op het Binnenhof’, waarin ­politieke kopstukken aan het woord komen over grote levensvragen. Zeg maar een spirituele meetlat.

In het meeste recente nummer is Sylvana Simons aan de beurt. Zij is de lijsttrekker van Bij1. In 2017 lukte het de partij niet om in de Tweede Kamer te komen, maar volgens Volzin komt het deze keer wel goed. “Nu lijkt er meer politiek momentum te zijn om thema’s als institutioneel racisme, diversiteit en een nieuwe linkse politiek op de nationale agenda te krijgen.”

De nieuwe editie van het blad Volzin Beeld
De nieuwe editie van het blad VolzinBeeld

Simons zegt niet religieus te zijn, om vervolgens een aantal volzinnen uit te spreken die erop wijzen dat ze over een sterke spirituele antenne beschikt. “Ik heb mijn bevalling als een goddelijke ervaring beleefd. Wat mijn lichaam daar aan het doen was. Ik had geen enkele controle over wanneer de volgende wee ging komen of niet. Dat was ik niet. Daar gebeurde iets wonderlijks. We zijn een vehikel en dat heb ik als iets goddelijks ­ervaren en als een bevestiging van het feit dat God dus in mij is, of ik in God.”

Voetafdrukken tot in de eeuwigheid

Volgens Simons zijn we sterfelijke wezens, maar ­laten we tot in de eeuwigheid voetafdrukken achter via de verhalen die we aan onze kinderen en kleinkinderen meegeven. “Ik geloof niet in de eeuwigheid na de dood, dat zal niet het walhalla zijn. Omdat ik denk dat het hier al mogelijk is.”

Sylvana Simon, lijsttrekker van Bij1. Beeld ANP
Sylvana Simon, lijsttrekker van Bij1.Beeld ANP

Over sterfelijkheid en die andere grote levensvragen gaat het ook in Soul, een film van de beroemde Amerikaanse animatiestudio Pixar, die eind vorig jaar in première ging op ­Netflix. Het is het verhaal van jazzpianist Joe Gardner die muziekles geeft op een middelbare school. Joe droomt ervan op te treden in een jazzclub. Maar juist op de dag dat die droom lijkt uit te komen, verongelukt hij en wordt zijn ziel rennend voor het hiernamaals wakker in het hiervoormaals. Dat is de plek waar nog ongeboren zielen een persoonlijkheid krijgen. Joes ziel wordt gekoppeld aan ‘zieltje 22’, dat het liefst zou willen blijven waar het is. Aan Joe de edele taak om zieltje 22 te overtuigen van de schoonheid van een leven op aarde.

Muziekleraar Joe Gardner, de hoofdpersoon van de Pixar-film Soul. Beeld AP
Muziekleraar Joe Gardner, de hoofdpersoon van de Pixar-film Soul.Beeld AP

Kleine dingen die hoop teweegbrengen

De regisseur van Soul, Pete Docter, haalde de in­spiratie voor de film vooral uit het boek Het Jezuïeten­antwoord op (bijna) alle vragen van de Amerikaanse ­jezuïet James Martin. Op de site van America Magazine (een jezuïetentijdschrift) gaan ze met elkaar in gesprek. Docter vertelt dat hij vooral veel had aan het motto van de jezuïeten om God te vinden in alle dingen. De jezuïet en de regisseur zijn het erover eens dat je dat ziet aan de manier waarop in Soul kleine dingen die veel hoop ­teweegbrengen worden benadrukt.

Volgens Martin heeft Pete Docter met Soul zijn ­eigen parabel geschreven. De regisseur op zijn beurt hoorde van religieuze leiders van uiteenlopende komaf dat ze iets van de beginselen van hun geloof in de film hadden teruggezien. “Of we waren zo vaag dat iedereen er wel iets in kon vinden, of we hebben iets diepers ­aangeboord, iets dat tot het wezen van die beginselen behoort.”

Ik zou zeggen: een ‘8’ op de spirituele meetlat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden