Systeemtherapeut Samira Boubkari: ‘Als mijn ziel niet gevoed is, ga ik op de automatische piloot’. Beeld Samira Boubkari
Systeemtherapeut Samira Boubkari: ‘Als mijn ziel niet gevoed is, ga ik op de automatische piloot’.Beeld Samira Boubkari

De ramadan vanSamira Boubkari

Zo beleeft Samira de ramadan. ‘De kracht en energie die je in de moskee voelt is een liefde beyond words’

Moslims vertellen over hun doen en laten in de vastenmaand. Vandaag: Samira Boubkari (41), systeemtherapeut en ook wel bekend als ‘de moslimpsycholoog’.

Hoda Hamdaoui

Het streven

‘Voor mij is de essentie van de ramadan dichter bij God te komen. Daarom ben ik deze maand aan het vertragen. Normaal sta ik op, spring ik snel onder de douche, even bidden, vluchtig wat eten, en dan snel de deur uit naar werk. Nu ben ik veel meer bewust bezig.

“Ik sta elke dag een uur voor het vroege ochtendgebed op, zodat ik ook echt kan stilstaan bij mijn intentie voor die dag. Ik neem mezelf voor wat ik wil doen en vraag God daarbij om hulp. Vanochtend ging het me erom meer rust in mijn dag te krijgen. Ik heb hele drukke dagen gehad: daarom wil ik de periode tussen het middag- en avondgebed zo leeg mogelijk houden, met als uiteindelijke doel nog meer te kunnen connecten met God.

“Ik werk deze maand niet minder of meer, maar mijn werkdag draait om de gebedsmomenten. Normaal draait mijn dag rondom de eetmomenten; ontbijt, lunch en avondeten. In de vastenmaand is dat echt anders. Nu heb ik rond elk gebed een moment over waarin ik even niks doe, en dat ik kan pakken. Ik keer dan kort in mezelf.”

Doen

“Ik probeer deze maand ook liefdevoller naar andere mensen te zijn. Ik denk dan heel bewust aan een persoon over wie ik kan zeggen ‘daar hou ik echt van’, en probeer te achterhalen wat ik kan doen voor die persoon. Dat doe ik ook met mijn partner bijvoorbeeld: hoe kan ik hem nog meer laten zien, voelen en ervaren dat ik van hem hou?”

Laten

“Een belangrijk ritueel voor mij deze maand zijn de taraweeh, de avondgebeden. Net als veel andere gelovigen ga ik daar tijdens de ramadan voor naar de moskee. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen: als ik een heel drukke dag heb gehad en mijn lichaam rust nodig heeft, kies ik ervoor thuis te blijven. Dan bid ik de avondgebeden samen met mijn man. Een aantal jaar geleden ging ik nog wel dagelijks naar de moskee, ook al moest ik de volgende dag heel vroeg op. Dat bracht me dan in 1001 ingewikkelde problemen. Nu kijk ik echt naar wat ik van binnen nodig heb.

“Vorige week heb ik de avondgebeden samen met mijn moeder verricht, in de buurtmoskee van mijn ouders. In de moskee bidden is zo prachtig omdat je er met meerdere mensen bent. Je voelt dat iedereen daar zit met het doel dichter tot Allah te komen. De kracht en energie die je daar voelt is een liefde beyond words. En als iemand heel mooi de Koran kan reciteren, is het alsof je opgetild wordt. Dat is echt zo’n spirituele booster.”

Mooiste zin

“Een zin die deze maand steeds in me opkomt is: ‘Het is in plaats van je lichaam voeden, je ziel voeden’. Als mijn ziel niet gevoed is, ga ik op de automatische piloot. Dan let ik niet meer zo goed op.”

Lees ook:

Karim Amghar (33) heeft het nogal druk tijdens de ramadan. ‘Soms vraag ik me af of ik niet overdrijf’

Moslims vertellen over hun doen en laten in de vastenmaand. Vandaag: Karim Amghar (33), docent, auteur en presentator van tv-programma Het Ramadangevoel (NTR).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden