Coronamaatregelen

‘Zingen in de kerk moet van God’

2020-10-18 09:14:51 BARNEVELD - Kerkgangers komen aan bij de Rehobothkerk voor de wekelijkse kerkdienst, in oktober van dit jaar.  Beeld ANP
2020-10-18 09:14:51 BARNEVELD - Kerkgangers komen aan bij de Rehobothkerk voor de wekelijkse kerkdienst, in oktober van dit jaar.Beeld ANP

Kerkdiensten in lockdown: de meeste kerken doen het vooral digitaal. Maar pinkstergroepen en refokerken gaan stug door.

Lodewijk Dros en Nico de Fijter

De Kerstnachtmis 2020 is geschrapt. Daartoe hebben de bisschoppen woensdag besloten. Ze vreesden teveel toeloop bij de populaire vieringen. Op Kerstmorgen kunnen hier en daar weer dertig mensen naar de kerk.

Een aantal protestantse kerken volgt dezelfde koers. Klaas van der Kamp, classispredikant voor Overijssel en Flevoland: “In Wijhe is de kerststallenexpositie gesloten, alle diensten gaan online. In de Hengelose Waterstaatkerk mogen alleen de medewerkenden de kerk nog in.”

De website van doopsgezind en remonstrants Nijmegen waarschuwt in vette letters: “Let op! In verband met de nieuwe coronamaatregelen gaan de diensten in de DoRe kerk tot nader order niet door!” Dat was al zo sinds oktober, zegt predikant Peter Nissen. “En het plan om met de Kerst weer te beginnen, hebben we afgeblazen. Zelf ga ik voor in een Kerstnachtdienst in Arnhem, maar die nemen we van tevoren op.”

Driehonderd mensen in de kerk

In Opheusden zitten er komende zondagochtend driehonderd mensen in de kerk van de gereformeerde gemeente van Opheusden. En ’s middags weer, zegt ouderling Teunis Bunt. “We houden ons aan de richtlijnen. Als je naar de AH gaat, loop je meer kans op besmetting.” Kerkgang is een ‘eerste, essentiële levensbehoefte’. “Aan onze kerkdiensten verandert niets. Mensen kunnen daar van alles van vinden. Dat begrijpen we. En dat is dan zo.”

Dat vindt Peter Fransen eigenlijk ook. Toen zijn evangelische gemeente in oktober besloot ‘het zingen even af te schaffen’, besloten hij en zijn vrouw naar een andere pinksterkerk in Arnhem te gaan, de Christian City Church, kortweg C3. “Ik heb zelf licht corona gehad, maar die anderhalvemeterregel, die hoort niet bij God. En zingen – Hem loven en prijzen – is nu eenmaal een gebod van God.” Bovendien, zegt Fransen, “ik heb het nodig voor mijn geloofsleven. Om me te uiten.”

Fransen is het helemaal eens met Daniël van Deutekom, een jonge evangelist met wie hij zaterdag een ‘aanbiddingsmanifestatie’ wilde houden in Kampen. Die werd verboden. Van Deutekom postte in oktober een boodschap op Facebook tegen het kabinet: “Jullie krijgen nu een grote vijand tegen jullie. Jullie zijn tussen de kerken en hun God ingekomen. Het gaat hier niet meer om Covid, maar om totalitaire macht.” Bij Van Deutekom, die zich later verontschuldigde voor zijn ‘polariserende’ taal, moesten vooral de zangbeperkingen het ontgelden. “Als christenen mogen we wel wat assertiever zijn”, zei hij in het AD. Hij weigerde te accepteren dat ‘onze mond gesnoerd wordt’.

Zangvluchteling

Daarom werd Fransen ‘zangvluchteling’. Hij vond onderdak in C3. ’s Zondags komen daar twee keer ‘een man of vijftig, netjes op anderhalve meter afstand van elkaar’. “Het is héérlijk, dat zingen”, zegt Fransen. “Het is toch niet verboden? Niet-zingen is maar een advies.” En mocht de overheid besluiten tot een algeheel zangverbod, ‘dan gaan we buiten zingen’.

Classispredikant Klaas van der Kamp kan zijn ergernis nauwelijks verbergen. “De gewone protestantse en katholieke kerken houden zich keurig aan de regels. Ze zoeken zelfs de randjes ervan niet op. Maar op sociale media gaat het alleen maar over evangelische groepen die de regels aan hun laars lappen, over refokerken met tweehonderd kerkgangers. Die verzieken het voor ons, daar word ik op aangesproken. Irritant, ja.” Daardoor worden de ‘gewone’ kerken nog voorzichtiger. “In Wijhe zeggen ze: het mag nog wel, maar we zien ervan af. Net als in Heino. Uit solidariteit met iedereen die corona heeft en bestrijdt, geven we het goeie voorbeeld.”

Verbod op bijeenkomst

De Kampense burgemeester Bort Koelewijn heeft een religieuze samenkomst verboden. De gebedsbijeenkomst ‘Laat Ons Aanbidden’, georganiseerd door de jonge pinksterleider Daniël van Deutekom uit Westervoort, zou zaterdag plaatsvinden. Hij verwachtte een paar honderd deelnemers. Gevaar voor coronabesmetting zag hij niet, omdat de bijeenkomst buiten plaats zou vinden.

De burgemeester verbood de manifestatie, gezien de ernst van de virusuitbraak en de maatregelen die landelijk zijn getroffen om die in te dammen.

De bijeenkomst wordt nu op kleine schaal elders gehouden en gelivestreamd.

Lees ook:

Kamer ergert zich: kerken en Schiphol open, maar scholen dicht

De Tweede Kamer ziet inconsequenties in de lockdown. Waarom moeten scholen en winkels dicht, maar staan er rijen op Schiphol?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden