Zetduiveltje

Zeldzame ‘Zondige Bijbel’ opgedoken met gebod tot overspel

De bijbel met alle woorden in alle geboden. Beeld Thinkstock
De bijbel met alle woorden in alle geboden.Beeld Thinkstock
Erik van Zwam

Van de uiterst zeldzame Zondige Bijbel uit 1631 is een exemplaar opgedoken in Nieuw-Zeeland. Deze versie wordt ook wel de Overspelige Bijbel genoemd, want in deze bijbel ontbreekt het Engelse woord not in een van de tien geboden.

Het zevende gebod gebiedt “U mag geen overspel plegen”, of, in de oude versie: “U zult niet echtbreken”. In deze bijbel, die in duizendvoud is gedrukt, staat: “U zult overspel plegen”.

Een jaar na de uitgave werd de omissie van het woordje ‘niet’ ontdekt. Daarna is gepoogd zoveel mogelijk exemplaren op te sporen en te vernietigen. Geschat wordt dat tussen de tien en twintig exemplaren niet op de brandstapel zijn beland. De drukkers uit de zeventiende eeuw konden een verdere carrière in hun vak wel vergeten. De Engelse koning Karel I sleepte hen voor de rechter wegens slordig vakwerk.

Hoe de bijbel in Nieuw-Zeeland terecht is gekomen is vooralsnog een raadsel.

Lees ook:

Zeldzame Gutenberg-bijbel teruggevonden in Moskou.

In de Russische Staatsbibliotheek te Moskou is een exemplaar van de zeldzame Gutenberg-bijbel gevonden. Van deze rond 1450 gedrukte bijbel, de eerste die in druk verscheen, bestaan wereldwijd nog maar twaalf exemplaren

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden