Column

Wil deze Algerijn met zijn escapades blootleggen hoe de wereld echt in elkaar zit?

Rashid Nekkaz betaalde naar eigen zeggen 1538 maal bekeuringen voor vrouwen die boerkaverboden overtraden. Beeld ap

Sommige filosofen schrijven mooie boeken, andere porren de samenleving wakker met stunts, practical jokes en allerhande provocaties, zoals ook Tijl Uilenspiegel deed. 

Tot die laatste categorie behoort de Frans-Algerijnse zakenman Rashid Nekkaz, afgestudeerd filosoof en voormalig 'presidentskandidaat' in twee verschillende landen. Principieel strijder tegen Europese boerkaverboden, maar even gemotiveerd tegen hoofddoekdwang voor Iraanse vrouwen.

Onvermoeibaar timmert hij aan de weg. Onlangs was hij in Denemarken, dat eveneens de boerka wil uitbannen. Ook in dat land zal hij boetes overnemen die vrouwen krijgen opgelegd als ze een gezichtssluier dragen. Tot nu toe betaalde hij in andere Europese landen met boerkaverboden 1538 maal bekeuringen voor betrapte vrouwen, vertelde hij aan het Turkse persbureau Anadolu.

Vrijheid van vrouwen

Nekkaz komt niet uit godsdienstige motieven op voor de boerka maar ter wille van de 'universele vrijheid' van vrouwen zich uit te dossen zoals zij willen. Die vrijheid beperkt zich, vindt hij, niet tot gezichtssluiers, maar geldt evenzeer voor het recht op een onbedekt kapsel. Eerder reisde hij naar Iran om vrouwen te helpen die waren opgepakt omdat zij juist geen hoofddoek droegen. Nekkaz ziet geen tegenstrijdigheid: "Ik verdedig de vrijheid van diegenen die in Europa een sluier willen dragen en van hen die dat niet willen in Iran." Over de relatie tussen groepsdwang, onvrijheid dus, en het dragen van boerka of nikaab hoor je hem niet. Zijn vrijgevigheid bekostigt hij uit een fonds dat hij in 2011 stichtte. De eerste begunstigden waren Belgische moslimvrouwen die het boerkaverbod hadden genegeerd.

Een grijze muis is deze bondgenoot van de gezichtssluier niet. Zijn walhalla is het licht van de schijnwerpers. Veel heeft hij ervoor over daarin te mogen baden. Hij werd in 1972 geboren in Frankrijk. Zijn ouders waren Algerijnse immigranten. In Parijs studeerde hij wijsbegeerte. Schatrijk werd hij door handel in onroerend goed. Maar zijn ambities bleken het miljonairsschap te overstijgen. Tweemaal probeerde hij president te worden, eerst van Frankrijk (2008) en zes jaar later van Algerije.

Escapades

Waren die in de knop gebroken pogingen serieus of is hij vooral een ijdeltuit? Stak hij de draak met hele en halve politieke corruptie in zijn twee vaderlanden? Misschien. In 2007 werkte hij mee aan een stunt van een Franse burgemeester, ook type Uilenspiegel, die zijn steun voor aspirant-presidentskandidaten bij opbod verkocht. Nekkaz was de hoogst biedende. Voor het oog van de camera's verbrandde hij vervolgens theatraal de loyaliteitsbetuiging van de even spotzieke burgervader.

In 2014 probeerde hij president van Algerije te worden, een land waar het zittende staatshoofd bepaalt wie de verkiezingen gaat winnen en dat is doorgaans hijzelf. Wie toch de figurantenrol van tegenkandidaat ambieert, mag geen dubbele nationaliteit bezitten. Nekkaz leverde daarom zijn Franse paspoort in. Hij is nu alleen nog Algerijn.

De boerkawetten bieden hem nieuwe inspiratie voor zijn acts. In Wenen plakte hij zijn gezicht vol met bankbiljetten en foto's van een hem onwelgevallige minister. Hij moest mee naar het bureau, want de Oostenrijkse boerkawet verbiedt elke gezichtsverhulling, ook als die uit papiergeld bestaat. Na betaling van vijftig euro boete was de bruisende multimiljonair weer een vrij man. Wil hij met zijn escapades blootleggen hoe de wereld echt in elkaar zit, ontdaan van maskers?

In 'In de schaduw van de minaret' deelt arabist en oud-redacteur van Trouw Eildert Mulder bespiegelingen over de islamitische wereld. Lees hier eerdere afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden