null Beeld

OverzichtBladen

Wie weet bent u zelf wel een engel

Nico de Fijter

Van een bode van God die Maria komt vertellen dat ze de moeder van Jezus zal worden, tot een hulp die kan worden ingeroepen als de laptop dienst weigert. Engelen kennen vele verschijningsvormen. Mét vleugels, zonder vleugels, een tussenwezen tussen God en mens, een onzichtbare beschermer, een kracht, een strijder voor God, een bewaker, of gewoon iemand die op het juiste moment het juiste doet of zegt. Het winternummer van Klooster! is aan engelen gewijd.

In het blad zegt de beroemde benedictijn Anselm Grün dat elk mens bij zijn geboorte een beschermengel meekrijgt die hem begeleidt, “ook op omwegen en dwaalwegen die hem over de grens van de dood terug draagt tot in God”. Toen Grün in de jaren zestig theologie ging studeren was er in dat vakgebied amper aandacht voor engelen, verhaalt hij. “Door de esoterie zijn ze echter volop in de aandacht komen te staan en toen moest de theologie er toch ook op een redelijke manier over gaan spreken.” Dat er in de afgelopen maand, in de aanloop naar Kerst, weer overal engeltjes opdoken – in kerstboom, kerstversieringen, kerstkaarten – laat volgens Grün zien dat er “ergens een besef is dat het licht inbreekt in onze concrete, gewone wereld. Het is een oerverlangen: dat we hier op deze wereld niet alleen zijn.”

null Beeld

Dat laatste lijkt – al lezend in de vele engelenverhalen in Klooster! – inderdaad de rode draad te zijn: we zijn niet alleen, engelen begeleiden ons, soms heel praktisch, soms sturend, soms troostend. Wie die engelen zijn en wat ze precies doen – de verhalen in Klooster! lopen er nogal over uiteen.

Ze nam me bij de hand

Beyke Goris, bijvoorbeeld, vertelt in het blad hoe ze in paniek raakte toen ze haar telefoon was kwijtgeraakt, waarna ze engelen aanriep. “Dat alleen al doet me goed; het maakt me rustig, geeft me troost. Ik kan niets aan de situatie veranderen maar ik ervaar wel meteen verlichting, dat krijg ik van de engelen cadeau.” Frank Venneman, vertelt hij in Klooster!, was getuige van een ernstig auto-ongeluk waarbij vier jonge mensen omkwamen. In de jaren die volgden dacht hij vaak aan dat ongeluk terug en vroeg zich af of de omgekomen jongeren nog ergens zouden zijn. “In een droom verscheen toen een blonde vrouw. Ze nam me bij de hand, een donkere tunnel door, naar een deur. Ze deed hem open, en wat ik toen zag was uniek, onaards: prachtige, schitterende kleuren, vlinders, vogels… tot op de dag van vandaag zie ik het voor me. De vrouw had geen vleugels en droeg gewone kleren, maar ik wéét dat ze een engel was, honderd procent zeker.” Sinds de droom is Venneman niet meer bang voor de dood en voelt hij zich dagelijks beschermd.

Maar het kan ook eenvoudiger, beschrijft Arjan Broers: “Eerder is het een gewone vrouw of man, die precies op het juiste moment iets doet of zegt wat diep raakt, dat licht brengt en aanzet tot verandering. Vaak zijn ze er zich niet eens van bewust, dat ze zo’n impact hebben. Wie weet, lezer, ben jij ook al eens een engel geweest.”

Lees ook:

Een beter mens na overleg met engelen

Verdriet, dips, onzekere vooruitzichten - sommige problemen vragen om verse inzichten. Engelen kunnen die ons bieden, weet de ‘heldervoelende’ therapeut Tanja de Jong-Fortuin. Tijdens readings vraagt ze hogere wezens om raad. Hoe werkt dat eigenlijk?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden