Nacht van de Theologie

Wie schreef het beste theologische boek? Dit zijn de vijf kanshebbers

null Beeld

Vijf nogal verschillende titels maken kans op de prijs voor het beste theologische boek van het jaar. De prijswinnaar wordt volgende maand bekendgemaakt tijdens de tiende Nacht van de Theologie. Dit jubileum wordt in verband met de coranacrisis gevierd in een uitzending op de radio in plaats van met het gebruikelijke feestelijke evenement.

Maaike van Houten

Op de shortlijst staan vijf boeken over zeer uiteenlopende onderwerpen en van theologen van diverse snit, christelijk zowel als islamitisch. Tamelijk nieuw op de lijst is een geschiedenisboek: ‘Katholiek in de republiek’ van Carolina Lenarduzzi.

Zeer actueel, blijkt ook uit de titel, is het boek van Reinier Sonneveld: ‘Waar is God in de crisis?’, waarin Sonneveld onderzoekt wat God met de coronacrisis te maken heeft.

Met ‘Alle dingen nieuw’ schreef de katholieke theoloog Erik Borgman (onder anderen bekend als speler in het Theologisch Elftal van deze krant) het eerste deel van zijn theologie van de 21ste eeuw.

Hoge ogen gooit verder het veel verkochte ‘Oer’, een combinatie van evolutieleer en Bijbels scheppingsverhaal, geschreven door Corien Oranje, Cees Dekker en Gijsbert van den Brink.

Het christelijk-islamitische duo Herman Koetsveld en Enis Odaci bespreekt in ‘Spiegelreis’ elkaars traditie en geloofsopvattingen en maakt ermee kennis in moskee dan wel klooster.

De jury van de jaarlijkse prijs bestaat uit recensenten van Trouw en Nederlands Dagblad. De Nacht van de Theologie is dit jaar op 14 november, Radio 5 is er voor ingeruimd van 18.00 tot 23.00 uur.

Tijdens de Nacht van de Theologie wordt zoals gebruikelijk de nieuwe Theoloog des Vaderlands bekendgemaakt. Sinds twee jaar wordt die niet gekozen, maar benoemd door de organisatie, een samenwerkingsverband van onder andere diverse universiteiten, hogescholen, uitgeverijen en media (waaronder deze krant). Dit jaar was de Amsterdamse migrantenpastor Samuel Lee Theoloog des Vaderlands. Mark de Jager was de Jonge Theoloog des Vaderlands. Het beste theologische boek van het jaar was vorig jaar ‘Groene Theologie’ van Trees van Montfoort.

Lees ook:

Samuel Lee is een onafhankelijke pinksterman die streeft naar de hemel op aarde

De Amsterdamse theoloog en pastor Samuel Lee is dit jaar de Theoloog des Vaderlands. Wie is hij?

‘God heeft een relatie met de hele wereld, niet alleen met mensen’

Ook kerken deden vorig jaar mee aan de klimaatmars. Een goede zaak, vindt predikant Trees van Montfoort, maar ze mist een theologische onderbouwing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden