Met zijn nieuwe zelfhulpboek is Jelle Hermus in een klap bovenaan de bestsellerlijstjes beland.

InterviewZelfhulp

Wie meer rust wil in zijn leven moet zijn gedachten wat minder serieus nemen

Met zijn nieuwe zelfhulpboek is Jelle Hermus in een klap bovenaan de bestsellerlijstjes beland.Beeld Phil Nijhuis

‘Leven met wind mee’, het nieuwe boek van schrijver Jelle Hermus, gaat over meer rust en minder drama in het hoofd. ‘Geen vaag gedoe, maar gewoon heel praktisch.’ Het is direct hoog in de bestsellerlijstjes beland.

Met een baby van drie maanden zijn korte, slapeloze nachten bekend terrein voor Jelle Hermus (32). Toch speelt vermoeidheid hem zelden parten. Onder het genot van een cappuccino in café ’t Postkantoor in Delft legt de goedlachse schrijver uit waarom. “Je kunt er toch niks aan veranderen.”

‘Leven met wind mee’ is het tweede zelfhulpboek van Hermus, die in 2018 met zijn debuut ‘Steeds leuker’ de prijs voor het beste spirituele boek van het jaar in de wacht wist te slepen. Ook met dit nieuwste boek gaat het goed. Na publicatie halverwege juni stormde het boek vrijwel direct naar nummer één op de lijstjes van bestverkochte boeken.

Wolken en scheten

In Leven met wind mee vertelt Hermus over het accepteren van jezelf en het leven om je heen. De kunst van een rustig bestaan. Volgens Hermus ontstaat veel drama en onrust doordat gedachten vaak te serieus worden genomen. Hij vergelijkt gedachten met wolken en scheten. “Je bent niet je gedachten, maar je bent de waarnemer van de gedachten. Je kunt zelf besluiten wat je ermee doet.”

Hermus omschrijft Leven met wind mee dan ook als dramaloos leven. “Als je het leven neemt, zoals het komt en accepteert zoals het is, verdwijnt het drama en ervaar je veel meer innerlijke rust. Het maakt je leven een stuk fijner.” De sleutel tot succes is volgens hem meditatie. Niet zweverig, niet ingewikkeld. “Heel basaal focussen en je aandacht even richten op één plek.” Zelf mediteert Hermus dan ook dagelijks, zo’n twintig minuten per sessie en bij voorkeur zowel ’s ochtends als ’s middags.

Ieder hoofdstuk sluit hij af met een verwijzing naar zijn website sochicken.nl, een platform met zo’n 800.000 bezoekers per maand met informatie, opdrachten en cursussen die in het teken staan van ‘broeden op een leuker leven’. Daar is hij al ruim tien jaar fulltime mee bezig. Wat bepaald niet gebruikelijk is voor iemand met een studie communicatie en multimedia-design aan de Hogeschool Rotterdam als achtergrond. Hij schoolt zich bewust niet om tot psycholoog of filosoof. “Dan krijg je weer zo’n titel. Zo van: daar is weer een filosoof die iets zegt. Mijn achtergrond maakt mijn verhaal unieker.”

Zijn verhaal is dan ook niet gebaseerd op nieuw wetenschappelijk onderzoek. Waarom zijn aanpak zo succesvol is? “Het is mijn talent om ingewikkelde dingen simpel te ­maken. Zaken als mindfullness en spiritualiteit komen al snel terecht in een gebied waar dingen ontzettend vaag worden en ingewikkeld zijn.”

Zelf is Hermus juist dol op de, zoals hij zelf zegt, vage en ingewikkelde boeken. “Ik lees veel over systeemtheorieën. De boeken die ik zelf lees, zijn niet per se de boeken die ik mijn lezers zou aanraden. Ik pas dat vage en ingewikkelde toe op praktische zaken in het dagelijks leven, zoals het huishouden of je huis opruimen. Zodat ­lezers denken: o ja, logisch. In plaats van: wat een ingewikkeld gedoe.”

Hoe werkt dat bij uzelf?

“Ik neem mijn gedachten waar en besluit zelf wat ik ermee doe. Een mooi voorbeeld: als mijn zoon niet slaapt, zoals vannacht, zie ik de gedachten alweer komen: o, dit is vervelend, ik ben zo moe. Hij moet slapen. Ik ben zielig.

“Die gedachten zie ik langskomen en dan denk ik: blablabla. Ik laat het los en zie het voor wat het is. Ik wieg gewoon mijn zoon in slaap en er is verder niks aan de hand.

“Vroeger was ik heel perfectionistisch over alles. Dat uitte zich in frustratie en boosheid, over bijvoorbeeld achteruitgang van het milieu. De betrokkenheid heb ik nog steeds, maar ik doe niks meer met de negatieve gedachten. Gedachten veranderen niet, het gaat erom wat je ermee doet.”

Maar het lukt ook u vast weleens niet om die gedachten los te laten.

“Ja, natuurlijk. Ik geef nu lezingen en dat was in het begin vreselijk eng. Bij de eerste keer was ik twee weken daarvoor al chagrijnig. Dan ervoer ik stress over mijn verhaal, over de techniek. Of de laptop en beamer het wel zouden doen. Dat soort dingen. Dan voelde ik spanningen en kwam er een knoop in mijn buik. Maar als ik in zo’n situatie even de tijd neem om te focussen op de sensaties van de zenuwen, blijft er uiteindelijk niks van over. Dan besef je: ik ben degene die de problemen maakt.

“Dat is best gek, toch? Maar zo lopen we allemaal door het leven. Met angst, stress, boosheid en verwachtingen die niet worden ingelost. We vinden dat van alles moet, maar als het moet, dan was het wel gebeurd. Blijkbaar ligt het probleem bij jou. Het is niet zo dat verwachtingen op zichzelf slecht zijn, maar het is interessant om voor jezelf te kunnen zien: het leed dat ik ervaar, komt voort uit mijn verwachtingen.”

Maar je kunt ook heel positieve gedachten ­hebben, zoals dromen van de toekomst. Hoe ga je daarmee om?

“Je hoeft gedachten nooit serieus te nemen, maar dat betekent niet dat je niet kunt genieten van gedachten die mooi zijn. Het leuke is: die keuze heb je zelf. Bij negatieve gedachten kun je actief aan de slag gaan met loslaten, maar daar is bij positieve gedachten vaak geen reden voor. Als je gedachten in het algeheel niet te serieus neemt, blijft er alleen mindfulness over, een vaag gevoel van tevredenheid. Alsof een warm nazomerstraaltje straalt van binnenuit. Het is zoals het is en dat geeft een gevoel van rust en dankbaarheid. Tenminste, dat is wat ik meestal ervaar.”

Jelle Hermus, ‘Leven met wind mee’, Kosmos Uitgevers, 256 blz., € 20.

Lees ook:

Hoe maak je het leven leuker en win je er ook nog een prijs mee? Jelle Hermus weet hoe dat moet

‘Steeds leuker’ van Jelle Hermus werd in 2018 gekozen tot beste spirituele boek van het jaar. “Als je gelukkiger wilt zijn, werkt het goed om te werken aan jezelf”, zei hij daar toen over. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden